Nem mindegy, mit és hogyan kommunikál egy plébános: Facebookozni is tanulnak a kispapok

Instragram és Facebook – ezek ma már nélkülözhetetlen eszközei egy papnak is. A teológiát tanuló kispapok egy kurzuson a beszédtechnika és a plakáttervezés mellett a közösségi média használatát is megtanulják.

– Egy igényes papnak szüksége van Facebook- és Instragram-oldalra. Ha új pap kerül egy településre, a hívek a közösségi oldalon keresnek rá az új plébánosra – mesélte tapasztalatait Márton Arnold negyedéves teológushallgató. A Szeged–Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézményének, a Gál Ferenc Főiskola hallgatóinak először tavaly nyílt lehetőségük arra, hogy részt vegyenek egy kommunikációs képzésen. Ezt Serfőző Levente szemináriumi prefektus kezdeményezte, aki úgy fogalmazott, az ő idejében még nem voltak ilyen modern eszközök, nekik saját tapasztalatból kellett megtanulniuk akár a hívekkel kommunikálni, akár interjút adni.

A hallgatók az első félévben mentálhigiénés szakemberektől sajátították el a lelki vezetés fortélyait. A következő két félévben pedig gyakorlati kommunikációs órákat tartottak nekik.

– Kamera előtt kellett beszélnünk. Hol saját megírt szöveget mondtunk el, hol interjúkérdésekre válaszoltunk. Eddig azt hittük, mindenki tud írni, itt kiderült, mégsem – mondta mosolyogva Tapodi Krisztián másodéves hallgató. Az még viccesebb volt, amikor végignézték egymás felvételeit. Arnold azt mesélte, akkor döbbent rá: dülöngél összevissza, szerinte ettől elszédülnek a hívek, erre majd figyelnie kell a jövőben. Szerinte nagyon hasznos volt a képzés, hiszen nem mindegy, mit mond, az meg pláne nem, hogyan. Farkas Tibornak az érzékenyítő órák tetszettek, ahol megtanulták, hogyan kell figyelni egy emberre, hiszen a közösségi média által nyújtott eszközök nem váltják ki a személyes beszélgetést. Ezek mellett beszédtechnika-óráik is voltak, és a plakátszerkesztés rejtelmeit is elsajátíthatták a papi hivatásra készülő hallgatók.

Forrás: delmagyar.hu