Megszólalt az új harang Csengelén

Megáldották, felszentelték szombaton délelőtt a Laczkó Ferenc helyi születésű nyugalmazott plébános által ajándékozott harangot a csengelei Szent Imre Katolikus Templom előtti téren, majd felhúzták a toronyba. A szentmise után először a két régi harang szólalt meg, utána a bronzból öntött, 140 kilós új.

A Szent Imre-templom előtti téren gyülekeztek a csengelei lakosok – mintegy százan jöttek össze és a területet az ünnepre rendbe hozatta az önkormányzat – vártak az új, a harmadik harang megszentelésére, amit a helyi kötődésű, 82 éves egykori plébános, Laczkó Ferenc öntetett és ajándékozott szülőfalujának. A földért kárpótlásként kapott 3 millió forintot költötte a nemes célra. Az eseményen három csengelei polgármester is megjelent, Sánta Ferenc, utódja, Kormányos Sándor és a jelenlegi, Tóth Tibor.

Szentelés

A felszentelési szertartást Forgó Miklós kunszentmártoni plébános végezte el, segítségére volt Aleksza János káplán és az adományozó, Laczkó Ferenc. Ezután a bronzból öntött, 140 kilós, a Gombos-család által készített harangot felhúzták a helyére, két már korosabb társa mellé. Minden tekintet a magasba szegeződött, féltő szemek kísérték útján, megérkezését és toronyba emelését spontán taps köszöntötte.

A harangok üzenete

A szentmise prédikációjában Forgó Miklós először az erdőben nyíló fehér rózsa történetét mesélte el, amelyet, azért mert nem hasonlított a környező növényekre, elpusztítottak az állatok. Ezt csak a farkas nem értette, megkönnyezte, eltemette, és reggelre arra ébredt, a rózsa kinőtt az odúja előtt, és csak neki virágzik, illatozik.

Ebben sorsa hasonlított Jézus Krisztuséhoz, őt is megölték, de a halált legyőzve, megváltva a bűnöket, feltámadt
– mondta a plébános. Majd azzal folytatta: a harangokkal, a hangjukkal üzenünk, ellentétes dolgokat fejezünk, fejezhetünk ki: figyelmeztet a veszélyre, hirdetheti a halált, hogy valaki elhunyt, de ünnepet és örömöt is. Ilyen örömhír, hogy új harangot kapott a templom, Csengele közössége.

Mindig nehezen szólaltam meg érzelmes, megható pillanatokban, de azt elmondhatom: 58 éves papi életem során mindig boldog voltam. És ha fent úgy döntenek, két esztendő múlva a gyémántmisére is sor kerülhet. Mindenkinek köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ahhoz, hogy három harangja legyen a Szent Imre-templomnak
– vette át a szót Laczkó Ferenc.

Megszólalt

A szentmisét követően először a két régebbi harang szólalt meg, mintegy meghívták az újat maguk közé, rövid csend után következett Laczkó Ferenc, szüleinek, testvéreinek és minden csengeleinek ajánlott harangja.

Hogy mi jutott eszembe? Sajnáltam a padban ülőket, mert ha jönnek a migránsok, eluralkodik a gender és kitör a harmadik világháború –, sajnos van rá esély –, akkor nekünk harangoztak. Harangozhatnak…
– mondta Ferenc atya már a templom előtt.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter