PÉCS – EGYMÁSÉRT VAGYUNK ITT

  1. augusztus 25-én vette kezdetét az a három napos pécsi kirándulás, ahol a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói első ízben ismerkedhettek meg az újonnan érkező junior társaikkal is. Idén a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium által szervezett rendezvény az ország 250 szakkollégiumi hallgatója számára kínált színes programokat, a történelmi város rejtelmeiben való elmélyülést, zenei élményeket, valamint közösségi és ismerkedési lehetőséget.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Tanévnyitó Ünnepsége a kollégiumi szállások elfoglalása után a Magtár Rendezvényházban vette kezdetét, ahol a hallgatók jókedvét a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar alapozta meg, akik nemsoká nem kisebb feladatra vállalkoznak, mint hogy világkörüli turnéra indulnak, melynek keretében az Egyesült Államok és Kína több városa is vendégül látja a művészeket. A tagok egymásra figyelő játéka és a családtagok közötti dinamikus összhang pezsgő energiával töltötte be a teret, a zene ritmusára bizony jártak a kezek és a lábak.

A vacsorát követően a hallgatók szabadon pihenhették ki a hosszú út fáradalmait, hiszen voltak, akik egészen Nyíregyházáról vagy Debrecenből utaztak, de dönthettek úgy is, hogy  megkezdik a város felfedezését és egymás megismerését, ahogy azt mi, szegedi hallgatók tettük is, kedves pécsi tagunk segítségével. Az ismerkedés és csapatépítés az egyetemisták által méltán kedvelt Csinos nevezetű népszerű presszóban vette kezdetét, ahol a városi legenda szerint a különböző korszakokból származó díszek és eltérő stílusban berendezett szobák „hozzávalóiról” az ott dolgozó szakavatott személyek tudnának bővebben mesélni, ahogy arról is, hogy miért mászott a plafonra az egyik szoba berendezése. Az idegenekként érkező csoport valódi kis csapattá kovácsolódott az est folyamán, amelyben egy váratlanul felbukkanó fehér kiscica is aktívan szerepet vállalt.

A második napon a Magtárban elköltött finom svédasztalos reggelit követően az ország összes pontjáról megérkeztek a szakkollégiumi hallgatók. Az első programnak, ahol mindannyian közösen részt vehettünk, az impozáns Szent Péter és Szent Pál Székesegyház adott otthont. Kondor Péter evangélikus püspök nyitóbeszédét Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek gondolatai követték, melyet Balog Zoltán református püspök köszöntése után Felföldi László püspök beszéde zárt. A szentmise a „Velem tettétek meg” (Mt 25, 40) gondolatköre mentén épült fel. 250 hallgató éneke és imája hangzott fel abban az egy órában, melyben Gryllus Dániel és Ócsai Zoltán furulya-és citerajátéka adta a zsoltárok aláfestő zenéjét.  A vendéglátás és az egység jegyében mindenkinek lehetősége nyílt magához venni a sót és a kenyeret. Sztojka Szabina gyönyörű éneke a résztvevők arcára megdöbbenést és könnyeket is csalt, a térben egyfajta vibráló erő érződött. A felemelő, egységérzetet adó és motiváló ökumenikus istentisztelet után a Pécsi Gospel Kórus késztette együtt éneklésre a résztvevőket Istent dicsőítő dalaival és könnyűzenei feldolgozásaival.

Az ezt követő ebéd során cimbalmos élőzene mellett élvezhettük a finom fogásokat. A nap folyamán szabadon választott szakmai programok zajlottak délután, így például a résztvevők érdeklődési körüknek megfelelően Élő Könyvtár, Romológia előadás és Bibliodráma foglalkozásokon vehettek részt. Én az utóbbi csapatban foglaltam helyet, így a pszichodrámából kiváló, annak alapjait és megközelítéseit aktívan használó bibliodráma foglalkozáson vehettem részt. A program során egy bibliai történetet meséltünk el saját szavainkkal, majd az általunk választott szereplőkkel azonosulva játszottuk el a jelenetet, mely szabad irányt vett bizonyos pontokon. Izgalmas és újszerű tapasztalat volt ez sokunknak, érdekes párbeszéd alakult ki a résztvevők megélése és a felvett szerepek kapcsán keletkező gondolatok végett. A háromfogásos vacsorát követően a Kanizsa Csillagai Együttes biztosította a zenét táncház kíséretében, ahol a vendéglátó pécsi önkéntesek meglepetés produkciója is helyet kapott. Az élményteli nap levezetéseként a Pécsi Sörházban szórakozhattunk. A záró programot követően pedig többen az otthont adó kollégium tetejéről néztük meg, ahogyan a Székesegyház tornyai között felbukkan a rövidesen beköszöntő búcsút jelző vöröses napkorong, hogy ismét élettel töltse meg az utcákat, minket pedig elgondolkodtasson az elmúlt napok élményeiről, és az átbeszélgetett éjszakáról, melyben ismerősökből barátokká kezdtünk válni.

A harmadik napon már számos hallgató mosolygott egymásra a reggelinél, és többen elkezdték szervezni az országjáró, egymás kollégiumát megismerő programokat is, melynek megbeszélésére a Városismereti Séta program játékos feladatinak megoldása közben nyílt lehetőség. Itt kapott nagy szerepet a csapatok kialakításánál a kézzel készített ajándék karkötő és a rendezvény pólója. Élményekkel telve vettünk hát búcsút a Magtártól, mely ebben a pár napban szinte minden programunk központja volt, és ahonnan a Székesegyház tornyai jelezték a nem is olyan régen bejárt városközpont felé vezető utat, a régi várrom és a Középkori Egyetem távlatából.

 

Pataki Katalin szegedi szakkollégista

 

Fotó: Pécsi Egyházmegye