Haranglábat állítottak az iskola udvarára

Harangszóval indult a tanév a szatymazi iskolában. A közel 90 éves matuzsálem, melyet az udvaron most szenteltek fel, egykor egy tanyai iskolában hívta órára a diákokat, évtizedekig azonban egy padláson rejtegették. Mostantól különleges eseményekkor ismét megkongatják majd.

Különleges eseménnyel indult az első tanítási nap csütörtökön a szatymazi Szent István Katolikus Általános Iskolában. Egy haranglábat állítottak fel az udvaron, ahogyan egykor a tanyai iskolákban is.

Névadónk emlékére minden évben témahetet tartunk az iskolában, az idei az első tanítási napon kezdődött. Idén ennek a témája a harangok, melyet amikor meghallott Sutka István plébános, jelezte, hogy különleges tárggyal tudna hozzájárulni. Volt ugyanis nála egy tanyai iskolából megőrzött harang, melyet felajánlott nekünk 

mesélte Barna Károlyné igazgató.

A plébános egy ideje gyűjt minden olyan emléket, melyek a falu története szempontjából fontosak lehetnek. Így került a plébániára ez az 1934-ben öntött harang is, melyet egy szatymazi lakos ajánlott fel neki.

 A padlásán őrizte másik kettővel együtt ezt is. Azt nem tudjuk, hol volt eredetileg, egy ágas fáról vágták le annak idején. Patak János és Makra László csinosították ki, majd öt éven keresztül a plébánia hittantermében volt kiállítva. Mostantól azonban az iskolában szolgál majd, néhány esetben felváltva a csengőt

fogalmazott Sutka István.

A 12 kilós harangot egy akácfából faragott, tetővel ellátott ágas fára helyezték el, melyhez Nagy Anikó ajánlotta fel a faanyagot. Így került ki az iskolaudvarra, hosszú évtizedes hallgatás után pedig tegnap meg is kongatták a tanévkezdés alkalmából. Az igazgatónő elmondta, a továbbiakban a tanévnyitók mellett a ballagásokon és a nagy ünnepeken szólaltatják majd meg. Azzal pedig, hogy a régi hagyományoknak megfelelően ismét harang áll az iskolaudvaron, összekapcsolták a régmúlt örökségét a mai világgal és emléket állítottak a tanyai oktatási intézményeknek, valamint Klebelsberg Kunónak, aki ezeket annak idején létrehozta.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: DM, Bakos Brigi