Maradandó élményt adnak – Tábor nehéz sorsú gyermekeknek Domaszék-Zöldfáson

A szegedi Szent Gellért Szeminárium papnövendékei szervezésében, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai és Ifjúságpasztorációs Irodája támogatásával másodszor hívtak táborozni június 20–24. között olyan gyerekeket, akik főként otthon, a négy fal között töltik a szünidőt. A tábor szórakoztat és távlatokat nyit.

Második alkalommal valósult meg tábor a Szent Gellért Szeminárium kispapjai „Egy szívvel közösen” ajándékozási programja keretében. A 2020-ban adventi jó cselekedetként indult kezdeményezés már két ízben tetté szebbé közel kétszáz gyermek karácsonyát, a kispapok számára pedig személyes történetté vált, hogy odaléptek a gyerekek mellé. Az első ajándékozás megható találkozásait átélve határozták el szeminaristák és elöljárók, hogy nem merülhet ki ennyiben, tartósabb „ajándékot” kell adniuk, két gyűjtés között szükség van valami maradandóra. Így született meg a Forrás tábor 2021-ben.

Hitoktatók ajánlására hívták meg a gyerekeket, rászorultság alapján. Egyházmegyeszerte olyanokhoz jutott el a meghívás, akiknek egyébként nincs lehetőségük részt venni nyári táborban. Sikeres volt, a szervezők úgy érezték, nem kérdés, hogy lesz-e következő. Így az „Értékes vagy!” üzenetet közvetítő tavalyi tábor után idén a „Képes vagy!” tematikában álltak össze élménytáborrá a programok Domaszék-Zöldfáson. Erről szóltak a beszélgetések, a játékok pedig élményeken keresztül megerősítették azt, ami szóban megfogalmazódott.

Az egyházmegye lelkigyakorlatos központjában közel ötven 8–15 év közötti hátrányos helyzetű gyermek vett részt a táborban, melyet hat szeminarista, elöljárójuk, Serfőző Levente prefektus, önkéntesek és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai és Ifjúságpasztorációs Irodája munkatársai szerveztek. A négynapos programban váltakoztak a komolyabb és a szórakoztató elemek. Bűvészshow, Crazy Jump, vadaspark és szakmák-hivatások bemutatkozása. A csoportvezetők minden este mesét olvastak, reggel és este kreatív imádságra hívtak, volt alkalom a hálaadásra, előretekintés az álomra, egy-egy jó cselekedetre – foglalta össze Tompa Szabolcs negyedéves papnövendék.

Voltak fiúknak és lányoknak szervezett programok. A fiúknak az erőpróba, kitartás köré építettünk feladatokat, a lányoknak a nőiség, szépség témája köré. Készítettek fülbevalót, végeztek gerinctornát. Feladatuk volt gyümölcssaláta összeállítása is. Szabolcs elmondta, a fiúknak tartott „férfias, beavató” program mekkora élmény volt számára. „A kihívásra tettük a hangsúlyt. A gyerekeknek négykézláb kellett megpakolt táskát vinniük addig a célig, amit ők tűztek ki maguknak. Mindezt bekötött szemmel, míg a többiek biztatták őket. A legtöbben bőven a saját célkitűzésük fölé mentek, de volt, aki saját távjának a tízszeresét teljesítette. Megható pillanat volt, amikor levették a szemkötőt. Volt, olyan, aki néhány másodpercig csak ült a földön, nem hitte el, hogy képes volt erre.”

Milasin Katalin, a kateketikai iroda munkatársa elmondta, a gyerekek nehéz családi körülmények között élnek. Sok az egyszülős család, ahol a gyerekek évente egyszer-kétszer találkoznak az apjukkal, édesanyjukkal. Sokan nem is élnek együtt szüleikkel, nevelőszülőknél vagy a nagymamánál helyezték el őket. Többségében nagyon drámai élettörténetek állnak mögöttük, a foglalkozások során előjön belőlük, mennyire sebzettek.

A foglalkozások, a játék, a személyes figyelem mind megerősítő élmény volt számukra, hogy a bennük lévő értékek kibontakoztatására kitartással és célok kitűzését követve képesek. Mindez távlatot nyitott számukra: valahonnan valahova tartanak. Ez pedig együtt, közösségben átélve megtartó tapasztalat. „Fontos volt a nevetés, a szórakozás, az együtt játszás. Megható volt a kíváncsiság, ahogy a következő programot várták” – fogalmazta meg Katalin.

A táborban kispapok, hitoktatók dolgoznak együtt – emeli ki egymás megismerésének jelentőségét Serfőző Levente prefektus, ifjúságpasztorációs referens. Az elöljárónak fontos, hogy a szűk körben megszületett szándék követőkre talál a szeminaristákban, és örül annak, hogy a kispapok kipróbálhatják magukat táborszervezésben. „Felelősségünk, hogy bevezessük őket ebbe a munkába, és kísérjük őket ebben. A tábor másfajta tapasztalatszerzés lehetősége, mint a szemináriumi tanulás. Át tudjuk adni az ilyen irányú tapasztalatainkat azoknak, akik majd az egyházmegye motorjai lesznek” – mondta az elöljáró.

Kihívás, ugyanakkor bátorító, hogy a jövő papjaival dolgozhatunk itt együtt. Csapatban tesszük ezt, megismerjük a kispapokat, itt olyan arcukat mutathatják meg, amit a szemináriumban nem. Az összhang, a párbeszéd működik” – értékeli a hitoktató.

Tompa Szabolcs egyáltalán nem sajnálja a befektetett munkát: „Fárasztó és tartalmas a tábor. Sokat jelent, hogy a fiatalok szeretik a kínált programokat, ezáltal megvan az egésznek az értelme.”

A négy nap után új barátokat szerezve mentek haza – gyerekek, kispapok, önkéntesek. Most sem kérdés, hogy lesz-e jövőre is tábor.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Szent Gellért Szeminárium

Magyar Kurír