Több lépcsőben újul meg a gyulai katolikus közösségi ház

Befejeződött a gyulai Nádi Boldogasszony Plébánia közösségi házának energetikai korszerűsítése, az épület megújítása azonban nem ért véget.

 

Pályázati források bevonásával az elmúlt hónapokban elvégezték a katolikus közösségi háznak otthont adó épület energetikai korszerűsítését. Kovács Péter plébános elmondta, az energiahatékonysági szempontból korszerűtlen konvektorokat az egész épületben modern radiátorokra cserélték. A fűtési rendszer szívét új kondenzációs kazánok biztosítják, ezeknek külön helyiséget biztosítottak.

A költséghatékonyság jegyében megújultak a Petőfi téri épület nyílászárói is. A városképi jelentőségű, megszépült ablakok ugyanazt a látványt nyújtják, mint az épület fénykorában, vagyis kívülről megmaradtak az eredeti formák, azonban belül három réteg üveg biztosítja a hő megmaradását. A felújítás az ablakok mellett az ajtókat is érintette, de szigetelési munkálatok zajlottak az épület padlásán és a pincében is.

– Hatalmas segítséget jelentett nekünk a korszerűsítés, mert így birtokba vehetjük az épületet. Terveink szerint a munkálatok nem állnak meg itt, a folytatásban szeretnénk felújítani a tetőt, majd a külső homlokzatot, később pedig a belső tereket is. A közösségi házban kulturális programokat tervezünk, de otthonra lelhetnek itt az ifjúsági- és az imacsoportok is. Az emeleten a zarándokok, a lelkigyakorlatokra érkezők kaphatnak helyet, a földszinten pedig múzeum kialakításában gondolkodunk. A XVIII. század közepétől vannak olyan értékeink, melyek érdemesek a bemutatásra. Az ötvös- és a textilmunkák mellett a Mária múzeum néprajzi anyaga is ide kerülhetne – mondta Kovács Péter.

Mindezeken túl a gyűjtemény egyedi emléket állítana a megyét a török hódoltság után újra telepítő Harruckern családnak, de egy Apor Vilmos emlékszoba kialakítása is a tervek között szerepel, ahol a vértanú püspök személyes tárgyait mutatnák be.

https://www.gyulatelevizio.hu/2022/06/13/tobb-lepcsoben-ujul-meg-a-gyulai-katolikus-kozossegi-haz/