Szobor őrzi immár a telepalapítók emlékét

Szoboravatással és vasúttörténeti kiállítással ünnepelték a helyiek Klebelsberg-telep megalapításának évfordulóját a telep ünnepnapján. Csaknem száz évvel ezelőtt telepedtek le az első vasutas családok az egykori Hattyas dűlőn.

 

A Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület és a városrész polgárai kezdeményezték a Lantos Györgyi szobrászművész által készített emlékmű felállítását, amelynek avatóünnepségét szombaton tartották Klebelsberg-telepen.

Csaknem egy évszázaddal ezelőtt, Trianon után a Bánátból és Erdélyből érkezett vasutas családok Szeged városától a Hattyasi dűlőn új életkezdési lehetőséget kaptak. Somogyi Károly főmozdonyvezető irányításával megalakították a Vasutas Házépítő Szövetkezetet. A várostól kapott 77 holdnyi területen 234 házhelyet osztottak ki. Megkezdődtek az építkezések, és később gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter segítségével felavatták a telepet és a helyi iskolát, valamint elkezdődött az óvoda építése is.

Néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg az igény a lakosság körében, hogy a telepalapítóknak és a legendás miniszternek, a telep fő pártfogójának méltó emléket állítsanak. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a szegedi önkormányzat is anyagi támogatást nyújtott a szobor megvalósításához, valamint a helyi lakosok is jelentős összeggel járultak hozzá.

Az avatóünnepségen a lakosság képviseletében Újvári Edit egyetemi docens köszöntötte a megjelenteket.

Városrészünk és Klebelsberg kapcsolata a miniszter iskolafejlesztési és e körzet országgyűlési képviselői munkájából eredt. 1928 szeptemberében a vasutas telep küldöttsége Budapestre utazott, ahol a kultuszminisztert személyesen kérték meg arra, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy a telep az ő nevét vegye fel. Ezt követte a telepavató és az iskolaszentelési ünnepség 1928. október 1-jén. Klebelsberg a saját törekvéseihez, az alkotó hazafiság eszményeihez hasonlóként értékelhette a Trianont követően Szegedre költöző vasutas családok eredményes küzdelmét az új otthonuk megteremtésére. Úgy vélem, hogy városrészünk alapítóinak története és Klebelsberg munkássága olyan örökség, amelyre mindannyian büszkék lehetünk és amelyből erőt meríthetünk – mondta Újvári Edit, akit közösségépítő munkájáért díszplakettel és oklevéllel méltatott a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület. Szintén közösségépítő munkájáért díszoklevéllel és emlékplakettel tüntették ki az egyesület korábbi elnökét, Nacsa Jánosnét.

Az ünnepségen beszédet mondott Botka László polgármester és Mondi Mikós, a MÁV Zrt területi igazgatója is, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megáldotta az emlékművet. Az 1,8 méter magas és 1,3 méter széles műalkotás egy gránittömb, amelynek mindkét oldalát bronz domborművek díszítik. A főoldalon Klebelsberg Kuno kezet fog egy vasutassal, a hátoldalon pedig korabeli fényképek alapján készült plasztikák láthatók.

A telep ünnepnapján vasúttörténeti kiállítás is nyílt az Összefogás Házában. A tárlaton festmények, fotók, szakkönyvek, egyenruhák, terepasztal, vasútmodellek, szolgálati jelvények, kitüntetések, menetrendek, jelzőlámpák és makettek mesélnek a vasút múltjáról.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba