Szentmise a mentőkért, áldás a megye 2 új mentőgépkocsijára

Az életmentésben élenjárókért mutatott be szentmisét vasárnap Fazakas Attila plébános, aki szerint köszönetet kell mondanunk a mentőknek azért, hogy léteznek, hogy ilyen szervezetten végzik a munkájukat. A napokban két új mentőgépkocsi érkezett a megyébe, amelyeket a szentmise után meg is szentelt a lelkipásztor.

A rendőrök és a tűzoltók után az életmentésben élenjáró orvosok, mentők, egészségügyi dolgozók tiszteletére mutatott be szentmisét vasárnap Fazakas Attila plébános a móravárosi Szent Kereszt templomban a május 10-i mentők napja alkalmából

A lelkipásztor elmondta, Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület. Hozzátette, 61 évig a társadalmi egyesületek kezében maradt a mentés ügye, majd 1948-ban létrejött az Országos Mentőszolgálat. Megjegyezte, országszerte 8500 mentődolgozó tevékenykedik, míg megyénkben 303 kivonuló mentő és mentésirányító dolgozik.

Fazakas Attila prédikációjában arról beszélt, hogy Jézus azt a kérést, parancsot hagyta ránk, hogy szeressük egymást. A bibliai szeretet nemcsak érzelmeket, hanem sokkal inkább cselekedetet jelent a másik irányába, amikor a másikért teszünk valamint – tette hozzá.

Kiemelte, amikor a május 10-i ünnepre gondolunk, akkor köszönetet kell mondjunk a mentőknek a szeretet cselekedetekért, hiszen az adatok jól mutatják, hogy milyen módon nyilvánítják ki szeretetüket a társadalom irányába. A Délmagyarország május 10-i számában megjelent cikket idézve rámutatott, az elmúlt évben 53 ezer 626 esetet láttak el a megye mentői, akik 77 ezer mintavételt végeztek el, és volt olyan nap is, amikor 24 óra alatt 2 ezer mintát vettek csak a megyében. A plébános szerint az egyik legmegdöbbentőbb adat az, hogy 1 millió 466 ezer kilométer tettek meg a mentőgépkocsik.

Fazakas Attila szerint vélhetően azok a számok nem is mérhetőek, amennyi időt szolgálaton kívül töltöttek segítségnyújtással a mentők. Köszönetet kell mondanunk a létezésükért, azért, hogy vannak és ilyen szervezetten végzik a munkájukat, hiszen Európa más országaiban nem biztos, hogy ilyen jól szervezett az életmentés – hangsúlyozta. A plébános leszögezte, meg kell köszönjük a mentőknek, hogy ilyen módon fejezik ki az isteni szeretetet irányunkba.

Jelezte, ugyanakkor ne gondoljuk azt, hogy csak a mentők dolga a szeretet cselekedete, azt mi is meg tudjuk valósítani, például úgy, hogy ha bajbajutott emberrel találkozunk, akkor segítséget, elsősegélyt nyújtunk neki, vagy mentőt hívunk hozzá. Fazakas Attila elárulta, kedden ő is részt vett a mentők hős képzésén, a szegedi állomáson frissítette tudását, újraélesztést tanult többek közt.

A szentmise után a templom előtt megszentelte a megye két új mentőautóját, valamint Isten áldását kérte a járművekre és a mentők munkájára is. Fazakas Attila Szent Kamill, a kórházak, a betegek és a haldoklók védőszentjének, valamint Szent Kristóf, az utazók védőszentjének közbenjárást kérte azért, hogy a mentők mindig mindenhova megérkezzenek és probléma nélkül végezhessék a munkájukat.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: DM