“Legyetek szentek” – nyári tábor Zöldfáson

„Legyetek szentek” mottóval szervezett tábort 13-18 év közötti fiataloknak a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája. A 18. alkalommal rendezett programot július 5-11. között tartották Domaszék-Zöldfáson. A táborozók ezúttal a XX. század fiatal szentjeit ismerhették meg egy-egy nap védőszentjeként. Az öt fiatal szent között volt a magyar vértanú Boldog Brenner János, az eucharisztiát mélyen tisztelő Boldog Carlo Acutis, Boldog Chiara Luce Badano, a teremtés és a természet szerelmese Boldog Piergiorgio Frassati és a sportot kedvelő Gianluca Firetti.

Az egyházmegye húsz településéről mintegy 60 fiatal vett részt a táborban, ahol nem csak az idei téma, de az egyházmegyei identitás is erősödött. A fiatalok kiscsoportos foglalkozások, kézműves és sport programok keretében ismerhették meg egymást. A tábor vendége volt Kiss Gergely futó, aki személyes tapasztalatából kiindulva beszélt a hit és a sport kapcsolatáról. A Fokoláre mozgalom szegedi tagjai Chiara Luce Badano életét ismertették meg a fiatalokkal, Kovács Zoltán kisteleki káplán pedig az életszentség témájáról beszélt. A tábor vendége volt még Márton Anita világbajnok atléta, aki saját életéről és a sportban tapasztalt kitartásról vallott a jelenlevőknek. A tábor lakói egy napot Gyulán töltöttek, ahol megtekintették a helyi történelmi és egyházi nevezetességeket, majd a Nádiboldogasszony templomban ünnepeltek szentmisét, amelyet Amanso Brendan atya tartott. A tábor lelkinapján a résztvevők különböző imamódokkal ismerkedhettek meg, amelyet a csoportvezetők, köztük a szegedi szeminárium papnövendékei vezettek.

A zárószentmisét Kiss-Rigó László püspök mutatta be. A főpásztor az evangélium hirdetésére buzdított, amelynek egyik útja a személyes tanúságtétel, majd kiemelte: az életszentség boldog, józan gondolkodású és szeretetben kiteljesedő emberi életet feltételez. A tábor közös csoportképpel zárult.