Hálaadó püspöki szentmise a felújított mindszenti templomért

Hálaadó szentmise keretében áldja meg a felújított mindszenti Mindenszentek-templomot Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. Az ünnepi alkalom 2021. június 20-án, 9 órakor kezdődik.

A templom felújítása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő, valamint egyházi célú központi költségvetési hozzájárulás jogcímcsoport Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímen kapott támogatásból valósult meg.

A felújítási munkálatok megnevezése: A mindszenti Mindenszentek-templom külső felújítása, energiahatékonyságának növelése és az ahhoz kapcsolódó belső felújítása.

A támogatás összege: EMVA: 49 999 993 Ft

Egyházi épített örökség védelme: 100 000 000 Ft

Tervező: Magyar Mérnök Művek Kft.

Kivitelezést végezte: Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. Hódmezővásárhely

Műszaki ellenőr: Kislak Kft., Busa Imre

Projektmenedzser: Sztrémi Zsuzsanna, Bálint Attila

Az 1880-ban épült mindszenti római katolikus templom korszerűsítése csaknem egy évig tartott. A munkálatok során felújították az épület teljes külső homlokzatát, valamint a tetőszerkezetet. A korábban komoly problémát okozó vizesedést a kivitelező speciális módszerrel szüntette meg. A fűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát a napelemek által termelt áram biztosítja.

Megújult a késő barokk stílusú műemléképület szakrális tere is: korszerűsödött az elektromos hálózat, az aljzatbetonra új padlóburkolat került, kifestették a templom teljes belső terét és felújították a padokat.