Pünkösdi szentmisét tartottak a dómban

A járvány után sokkal minőségibb, emberhez méltóbb és boldogabb életet tudunk élni, ha a Szentlélek segítségét kérve különválasztjuk a jót és a rosszat az életünkben – mutatott rá Kiss-Rigó László. A dómban bemutatott ünnepi szentmisén a bérmálás szentségében részesültek a fiatalok, valamint a szentmise egyben a Con Spirito Egyházmegyei Fesztivál záróeseménye volt.

– Sokan tudják, hogy karácsonykor és húsvétkor mit ünneplünk mi keresztények, de a kívülállók azt nem igazán tudják, hogy a pünkösd miről szól az egyházban. Csak a pünkösdi királyságot és a pünkösdi rózsát ismerik. Ugyanakkor nekünk, keresztényeknek is érdemes tudatosítani magunkban, hogy Jézus az egész emberiségnek adta magát, nemcsak azoknak, akik tanúi voltak az életeseményeinek

– hangsúlyozta a pünkösdvasárnapi szentmisén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Ajándékul kaptuk Jézustól

Prédikációjában rámutatott: ha az élet során el kell köszönnünk egy szerettünktől, akivel később csak ritkán vagy sosem találkozunk, akkor szokás ajándékot adni neki. Jézus az eucharisztiát adta ajándékul az egész világnak, önmagát adta nekünk – tette hozzá. A főpásztor kiemelte, a másik ajándék, amit Krisztustól kaptunk, a Szentlélek volt, melynek eljövetelét pünkösdkor ünnepeljük.

Elmondta, mielőtt Jézus elbúcsúzott volna az apostolaitól, azt kérte tőlük, hogy menjenek el az egész világra és hirdessék az evangéliumot, de nem tudták merre induljanak. Ahogyan azt sem tudták, hogy mi az a Szentlélek, amit nekik ígért Jézus, egészen addig, amíg az első pünkösdkor látható jelek kíséretében meg nem kapták – emlékeztetett. A püspök megjegyezte, ezáltal mindannyian megismerhettük Jézust és ehhez igazítjuk életünket.

Emberhez méltóbb élet

Kiss-Rigó László leszögezte: az ünnep üzenete mindig örök, csak a világ és a környezet változik, éppen ezért a pandémia végéhez közeledve most pünkösdkor elgondolkodhatunk azon, hogy melyek az igazán fontos értékek és személyes kapcsolatok számunkra az életünkben. Ha ezt megtettük, akkor a Szentlélek segítségét kérve külön tudjuk választani a jót és a rosszat, így a járvány után sokkal minőségibb, emberhez méltóbb és boldogabb életet tudunk élni.

Jóra való törekvés

A dómban tartott ünnepi szentmisén Kiss-Rigó László a bérmálkozás szentségében részesítette a belvárosi plébániához tartozó, arra felkészült fiatalokat, akik ezáltal nagykorú keresztényekké váltak.

A szeged-csanádi püspök ennek kapcsán elmondta, a keresztség és a bérmálás két olyan szentség, amelyben a keresztény ember különlegesen kapja meg a Szent Lelket, amit egyébként mindenki, a templomot messziről elkerülők is megkapnak, még ha arról nem is tudnak. Hozzátette, a bérmálkozók most megkapták ezt a különleges ajándékot, amit ha használnak, akkor a Szentlélek belülről segítve teszi lehetővé, hogy a jóra való törekvésük erőt kapjon és megvalósuljon.

A szentmise emellett a Filharmónia Magyarország Con Spirito Egyházmegyei Fesztiváljának záró és egyben kiemelt eseménye volt. Így a székesegyházban Szamosi Szabolcs vezényletével, Kriszta Kinga, Dombortka Szilvia, Horváth István és Szélpál Szilveszter előadásában felcsendült Mozart 1779-ben, Salzburgban komponált C-dúr K.259 miséje vasárnap.

Forrás: delmagyar.hu