Az első misén megtelt az pusztaszeri templom

Az első misére, amit Antal Imre plébános celebrált, megtelt az egyházmegyei beruházásban épült pusztaszeri Szentháromság katolikus templom. Az ünnepi alkalomra a környékbeli településekről, például Ópusztaszerről és Csongrádról is érkeztek hívek. A felszentelés várhatóan május végén lesz.

– Ez az én templomom – mondta meghatódva és tréfásan is Grósz Sándor pusztaszeri asztalos, arra utalva, hogy maga is sokat tett az Isten házáért, például ő készítette el a súlyos tölgyfa padokat. A Szentháromság-templomban Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök engedélyével – mert még nincs felszentelve – szombaton megtartották az első misét, amit Antal Imre plébános celebrált. Már előtte az ima hangjai szűrődtek ki az épületből.

Máshonnan is jöttek

– Maga a kántor? – kérdezte az Ópusztaszerről a szertartásra érkező Szabó Lajos. Nem keseredett el, mikor megtudta, hogy nem és elárulta: lapunkból értesült az eseményről és úgy érezte, el kell jönnie, mert ez nagy dolog a település életében. Csongrádról autózott Pusztaszerre Magyar Enikő szüleivel és a család egy barátjával.
– Az interneten olvastam és nagy örömöt okozott a lelkemnek, hogy ott, ahol eddig nem volt, a „földből kinőtt” egy templom. Azért jöttünk, hogy láthassuk és itt lehessünk ezen a történelmi eseményen – mondta. És megszólalt a misére hívó harang – először.

A szentmise

– Ennyi embert még nem láttam ebben a templomban… – kezdte a szertartást Antal Imre, amivel rögtön mosolyt csalt a templomot megtöltő emberek arcára. Azt mondta: az épület egyszerű és szép, és még kiegészül a stációk képeivel.
– És most a legszebb, mert az alapot nem a téglák alkotják, hanem Isten népe, önök, én és mindenki – közölte. Az atya arra is kitért, hogy korábban vita alakult ki a helyszínről: – A legjobb helyre épült, a csendbe, a pusztába, ahol elhallgathatunk és hallgathatunk, hogy Isten szelíden megszólíthasson minket, kinyitva számára a szívünket. Mert akkor is szerethetőek vagyunk, ha már mindenki hátat fordított nekünk. A templom helye jelzi számunkra az Istenhez vezető utat is, mert az Úr mindenütt, a faluszélen, az élet peremén is megtalálja az embereket, azokat, akik szeretik, akiket Ő is szeret, és soha nem hagyja őket magukra – prédikálta Antal Imre plébános.

Végül mesélt egy viccet: – Két horgász beszélget a parton, az egyik azt kérdezi: Te, a halak isznak vizet? Nem tudom, de lehetőségük van rá – érkezett a válasz. Most már a pusztaszerieknek is lehetőségük van templomba járni. Kívánom, hogy minél többször, minél többekkel találkozzunk itt, járjanak ide és legyenek a templom igazi díszei! – fejezte ki reményét Imre atya.

– Nagyon örülök, hogy végre van templomunk, hogy ezt elértük, megéltük – közölte a szertartás alatt többször elpityeredő, könnyeivel küzdő Korom Mihályné Eta. – Biztos vagyok benne, ez jó hatással lesz a hívekre, az itteni közösségre – mondta elérzékenyülve.

Időpontok

Az első szentmisét tehát május 8-án, szombaton tartották Pusztaszeren, a Szentháromság-templomban. Ezt követően a nyári időszámításkor szombatonként 16.30-kor, a téli időszakban 15.30-kor kezdődnek a szertartások. Már beütemezték az első esküvőt és az első keresztelőt, a felszentelés és az avatás pedig várhatóan a hónap végén lesz.

Forrás: delmagyar.hu