„Mindig hazafelé tartok…”

2022. július 27-30 között került megrendezésre a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete szervezésében a IV. Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia. A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán megnyíló négy napos rendezvényen százhatvan külhoni magyar pedagógus vett részt. A Nyári Akadémia résztvevőit Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a megyeszékhely nevében, majd Bíró Gyula, a program szakmai vezetője, c. egyetemi docens nyitotta meg a szakmai programsorozatot, amely a pedagógia és a pszichológia, a mentálhigiéné olyan aktualitásait vette górcső alá, amelyek hatékonyan segítik a pedagógusok munkáját a „praxisban”. A plenáris előadások és műhelyfoglalkozások új módszertani impulzusokat adnak, és szakmailag, mentálisan támogatják a pedagógus hivatásukat gyakorlókat. A pályázat kiemelt célja a magyar-magyar kapcsolatok erősítése, és olyan horizontális tudásmegosztás, amely hosszútávon segíti és támogatja a külhoni és hazai pedagógus közösségek folyamatos megújulást igénylő munkáját.

Az Akadémia előadói között a magyarországi egyetemek, főiskolák kiváló szakemberei tartottak előadásokat: Dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár/Debreceni Egyetem, Dr. Gloviczki Zoltán rektor, főiskolai tanár/Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Dr. Kelemen Lajos pszichológus és Dr. Kelemenné Kovács Csilla mentálhigiénés szakember, Bíró István művésztanár/Nyíregyházi Egyetem, Uzsayné dr. Pécsi Rita főiskolai docens/Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Gabóda Béla tagozatvezető/Kárpátaljai Pedagógus-Továbbképző Intézet.

Az előadások témái voltak: dilemmák és perspektívák a pedagógiában, a mesterséges intelligencia pedagógiai kihívásai, a nevelési stílusok személyiség és sorsformáló hatásai, az érzelmi nevelés jelentősége napjainkban, a zenepedagógia értékőrző feladata, krízishelyzetek kezelése, a nemzetiségi oktatás problémái és perspektívái. Átfogóan óvodától a pedagógusképzésig.

A plenáris előadások mellett műhelymunkákban vettek részt a nevelők, ahol a tehetséggondozás, az új tanulásszervezési eljárások, a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek pedagógiája a gyakorlatban és a pedagógiai értékelés korszerű módszereinek alkalmazása került bemutatásra és kipróbálásra a GFE oktatóinak és megbízott oktatóinak és a SZEGEPI pedagógiai szakértőinek közreműködésével.

Az Akadémia programját a szarvasi Cervinus Teátrum színművészei nyitották meg lélekemelő előadásukkal. A rekreációs programok keretében az Akadémia látogatást tett Budapesten az Összetartozás Emlékhelyénél, Visegrádon a Királyi Palotában, Esztergomban a Vármúzeumban és Bazilikában, az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, fogadáson vettek részt a Szegedi Dóm látogatóközpontjában, és a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Traviáta című operát tekintették meg. Lélek és test felszabadító népzenei koncerten és táncházban vettek részt a program nyitóestjén a résztvevők.

Az Akadémia közössége a program második napján emlékező koszorút helyezett el pontban éjfélkor, a fáklyákkal megvilágított Történelmi Magyarország mértani középpontjában, ahol felcsendültek Kalocsai Csenge előadásában az elszakított területek népdalai, és közös énekléssel a Székely Himnusz, és egy pálinkás koccintással köszöntöttük a hajnalt.

Bíró Gyula, a program szakmai vezetője az Akadémia zárásának alkalmával elmondta, hogy a Magyarország Kormányának támogatásával megrendezésre kerülő SZEGEPI-s programok mind-mind egy kis morzsái annak a végtelen szeretetnek, ami túlmutat a hivatásunk szakmai vonalain, lélek és lélek kapcsolatok, amelynek üzenete nem lehet más, mint az értékek felismerése, megbecsülése, amely feladatunk határon innen és túl. Tudni, mindig, hogy Isten megannyiszor ránk mosolyog,… és ez a mosoly mindannyiszor visszaköszön a mi mosolyainkban, a munkánkban. Az Akadémia közösen megélt pillanataiban…

Az Akadémia zárásaként Anthony de Mellot idézte, miszerint a folyó azt mondta a keresőnek:

„-Miért kell a megvilágosodás miatt izgulni? Bármerre is kanyarodom, mégis mindig hazafelé tartok.”

Ígyhát:

A Szeged-Csanádi Egyházmegye, Békéscsaba, Szarvas, Gyula, Szeged, mindig minden külhoni magyar pedagógust hazavár!

2022. augusztus 3-tól 6-ig kezdetét veszi az V. Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia programja, újabb százhatvan fő külhoni magyar pedagógus részvételével.

 

Sz.Zs.

Fotó: Behir