Testet adott a krisztusi szeretetnek

Nagy Kovács Mária szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás A keresztény szellemiség szobrásza címmel a Szegedi Dóm Látogatóközpontban kedden. A tárlat alcíme – bronzban, majolikában és terrakottában – kifejezi a válogatás sokszínűségét.

A megnyitón Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök köszöntötte a megjelenteket.

Azt szokták mondani, hogy az igazi művészek műveikben élnek tovább. Meggyőződésünk, hogy ő nem csak alkotásaiban él tovább, hanem élvezi örökké annak a szellemi-lelki kisugárzását, akinek harmóniáját, szépségét ő maga is próbálta tükrözni műveiben
– méltatta a kiállítót a püspök.

A kiállítást Keserű Katalin művészettörténész nyitotta meg. Elmondta, Nagy Kovács Máriát már fiatal korában, mindössze 19 évesen foglalkoztatta az egyházművészet. Kő-, bronz- és kerámia szobrai megtalálhatók a terézvárosi, a városmajori plébániatemplomokban, a szegedi, felsővárosi templomban és a battonyai templomban is.

A művészettörténész beszédében rámutatott arra, hogy milyen intenzíven sugárzik a kiállító műveiből az irgalom, a könyörület és a szeretet, amelyek Ferenc pápa szavai nyomán a keresztény kultúra létének feltételei és jelei.

Az 1910-ben született, magas kort megélt szobrászművész megért egy forradalmat, szabadságharcot, két világháborút, három rendszerváltást, és végül még műtermének beomlását, és művei gyakorlatilag porrá válását is. Mégis munkássága a szeretet jegyében telt. Ez az egyetlen, ami át tudja emelni az embert a viszontagságokon
– mondta a művészettörténész.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János