Szent Gellért Ifjúsági Találkozó volt Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája szombaton rendezte hagyományos Szent Gellért Ifjúsági Találkozóját, amire 13 és 18 év közötti fiatalokat vártak. A Kelj föl! mottójú fesztivál programjai az alsóvárosi ferences kolostorban és a Karolina Általános Iskolában voltak, ahol közös imádkozás, kiscsoportos foglalkozás, versenyek és flashmob tánc várta a résztvevőket.

Évente egyszer, a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentjének megemlékezéseként szervezik meg Szegeden, szeptember végén az egész egyházmegye területén élő fiatalok számára a Szent Gellért Ifjúsági Találkozót. A napon a fiatalok előadásokon, csoportfoglalkozásokon és játékos foglalkozásokon vehetnek részt. Minden évben egy meghatározott témára építik a napot. Már egyetemisták számára is megnyitották a találkozót külön előadásokkal, és az egyetemista korosztálynak megfelelő műhelyfoglalkozásokkal.

Serfőző Levente oktatási helynök lapunknak elmondta, hogy reggel egy közös imával kezdték a napot az Alsóvárosi Templomban. Majd tanúságtételek és előadások voltak, utána pedig a legfontosabb rész, a kiscsoportos foglalkozások következtek.

Ez utóbbi a lelke a napnak, hiszen kisebb csoportokban tudnak leginkább beszélhetni, megnyílni, vagy éppen játszani a fiatalok
– mondta a helynök.

A nap csúcspontja pedig a szentmise volt, amin most egy ifjúsági zenekar is fellépett.

A fiatal tanúságtevők arról meséltek a hallgatóságnak, hogy miként változott meg az életük Jézus által. Mindhárman egy megtartó közösségre támaszkodhattak ‒ és teszik ezt a mai napig ‒, amely kiemelte őket az akkori élethelyzetükből.

A „Kelj föl!” mottójú fesztivál programjai nem csak az alsóvárosi ferences kolostorban, hanem a Karolina Általános Iskolában is zajlottak.

Amikor mi odaértünk, éppen ebédeltek a fiatalok, a menü virsli volt mustárral és ketchuppal. Ezt majszolta a Domaszékről érkezett Dobó István is. Ő azt mondta, hogy a tanárnénijükkel érkeztek a Gellért napra, ahol most finomabb volt a virsli mint tavaly. De – mivel István a kisebb korosztályba tartozik – leginkább a nap játékos részét élvezte. Meg persze azt, hogy a tanárnő megígérte nekik, hogy a programok végén elmennek fagyizni egyet valahova Szegeden.

Ugyancsak az egyházmegye szervezésében zajlott egészen hétfőig a Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál. Ezt Robert Bachmann svájci zeneszerző-karmester alapította 2008-ban Kis-Rigó László szeged-csanádi püspökkel közösen.

Az évek alatt a fesztivál kiemelt figyelmet fordított a kiemelkedően tehetséges fiatal nemzetközi és magyar játékosok támogatására is. A zeneigazgató Yoon Kuk Lee a salzburgi Mozarteum Zeneművészeti Egyetemen betöltött tanári állásának köszönhetően könnyen hozzáférhetett számos nemzetközi tehetséghez, többek között koreai, orosz, lengyel, kínai, osztrák, olasz, japán, amerikai és más országokból, míg a híres televíziós komolyzenei műsor, a Virtuózok olyan magyar tehetségeket mutatott be, mint Boros Misi, Szauer Bianca, Balázs-Piri Soma.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba