Püspöki misével nyitották a tanévet

A státusztörvény is szóba került a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott köznevelési intézményekben dolgozók tanévnyitó ünnepségén. Lipcsei Imre, a SZEGEKIF igazgatója az egyházi oktatási-nevelési intézmények legfőbb erősségére, valamint az azok által képviselt keresztény értékekre emlékeztette a jelenlévő pedagógusokat.

Püspöki szentmisével nyitotta a tanévet a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság (SZEGEKIF) hétfőn a dómban. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök prédikációjában arra biztatta az egyházmegye pedagógusait, hogy a tanév során Krisztusból merítsenek lelki erőt és szellemi világosságot.

A szentmisén a gyerekekre, a szülőkre és egész tanéves munkájukra kérték a Jóisten áldását a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok és munkatársak.

Lipcsei Imre, a SZEGEKIF igazgatója tanévnyitó beszédében elmondta, jelenleg 4 közép- és 39 általános iskola, 40 óvoda és 3 bölcsőde tartozik az egyházmegye fenntartásába. Ezeknek az oktatási-nevelési intézmények legfőbb erősségére, valamint az azok által képviselt keresztény értékekre emlékeztette a jelenlévő pedagógusokat.

A mi intézményeinkben a közösségek hagyományos keretei is léteznek. A gyerekek tudnak és akarnak egymással beszélgetni, együtt lenni, meghallgatni a másikat. Fontosak egymásnak. Ebben segítségükre van a keresztény értékekkel működő iskola munkaközössége és a hármas egység: a hit, a remény és a szeretet

– mondta, majd azzal folytatta, hogy ezt az értékrendet nemcsak az intézmények, de az azokban dolgozó felnőttek is képviselik, akik nagy döntés előtt állnak. Szeptember 15. és 29. között kell nyilatkozniuk, hogy folytatják-e munkájukat az új törvényi keretek között.

Bízom benne, hogy az a közösségi erő, amit a diákok felé mutatunk, most is jellemezni fogja a kollégák döntését. A hivatástudat, a gyerekek szeretete, az adott iskolai, óvodai közösség összetartozása egy jól átgondolt döntésben csúcsosodik majd ki. Üzenem kollégáimnak, hogy aki komolyan gondolja a keresztény értékek mentén való oktató-nevelő munkát, aki tudja magáról, hogy fontos a tanítványainak, aki úgy érzi, hogy sokat tett és tenni akar a katolikus oktatás jövőjéért, azoktól a kollégáktól várjuk, hogy maradjanak velünk, és szolgálják tovább a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság közösségét

– fogalmazott Lipcsei Imre.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor