Koszorúzásokkal, diákversennyel és szentmisével tisztelegtek Bálint Sándor halálának évfordulóján

Ötállomásos programsorozattal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt halála évfordulóján. Koszorúkat helyeztek el „a legszögedibb szögedi” sírjánál és szobrainál, megtartották az emlékverseny eredményhirdetését, este pedig szentmisén imádkoztak boldoggá avatásáért.

Az alsóvárosi temetőben kezdődött a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Emléknapja szerdán, a néprajztudós halálának évfordulóján. Beszédet mondott Barna Gábor néprajzkutató, aki Bálint Sándor nyelvhasználatát, alsóvárosi tájszólását méltatta.

– Ez egyrészt azt mutatta, hogy igényes volt a nyelvhasználatban, másrészt pedig hűségét az őt kibocsátó közösséghez, Alsóváros népéhez – mondta. 

Megemlékezett a hitvalló tudósról Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök is, aki Bálint Sándor életének két mozzanatát emelte ki. Elsőként, amikor Budapesten véletlenül egy autó elé lépett, ami halálát okozta.

– A szeretetnek ez a túláradása nem valami fölvett köpönyeg volt, hanem belső lényegéből napról napra folyamatosan előjövő erő. Sokszor eszembe jut, hogy milyen jó volna ennyire szeretni az embereket – mondta a püspök.

A másik életmozzanat az volt, amikor Bálint Sándort eltávolították az egyetemről.

– Amikor az ítéletet kihirdették, nagy vallomása megtörtént. A lényege az volt, hogy bárcsak soha meg ne tudná, ki az, aki beárulta, nehogy valami kis gyűlölet ébredjen a lelkében az illetővel szemben. Érdemes lenne megtanulni ezt a nagylelkűséget. Az ő példája abban is előttünk jár, hogy milyen jó megbocsájtani – fejtett ki Gyulay Endre.  

Bálint Sándor sírhelyének és Mátyás téri szobrának koszorúzása idején általános és középiskolás diákok Szeged belvárosában teljesítették a hitvalló tudósról elnevezett emlékverseny döntőjét, érintve többek között a Tömörkény utcai házat, a dómot, a jezsuitákat, az alsóvárosi templomot, az egyetem néprajz tanszékét. A versenyt az egyházmegye az alsóvárosi Napsugaras Tájházzal közösen hirdette meg.

– Szeretnénk, ha Bálint Sándor emléke és példája gyerekeinknek is iránytű maradna. Békés és Csongrád-Csanád vármegyéből összesen 21 csapat jelentkezett. Az első fordulóban azt kértük a gyerekektől, hogy gyűjtsenek a családjukban, településükön 1900 és 1970 közötti fényképeket és történeteket. A második forduló egy online vetélkedő volt, ahol a tájház termeit kellett berendezniük. Az életfordulókhoz kapcsolódó régi tárgyakkal kapcsolatban kellett kérdéseket megválaszolniuk, mint például a komatál vagy a boldogasszony ágya – mondta el Vargáné Bögi Veronika, az egyházmegye kateketikai munkatársa. A szerdai döntő minden állomásán más-más feladat várta a fiatalokat, az Agórában tulipános ládát festettek, a jezsuitáknál csigatésztát készítettek. Az eredményhirdetést délután tartották a Dóm Látogatóközpontban. 

Az emléknap zárásaként koszorúkat helyeztek el Bálint Sándor Dóm téri szobránál, végül szentmisét mutatattak be a fogadalmi templomban boldoggá avatásáért.

 

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Gémes Sándor