Festményvásárral gyűjtenek a templomtető felújítására

Simon Miklós festményeiből nyílt kiállítás az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia épületében. A tápéi festőművész 36 képét ajánlotta fel segítségül a közösségnek, minden mű vételárának felével a templom tetőfelújítását támogatja.

Thorday Attila plébános lapunknak elmondta, az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom tetőszerkezete 110 éves, és komolyan megtépázta már az idő, a faanyag megroggyant, a cserepek meglazultak. 2018-ban hirdették meg először az adománygyűjtést a hívek körében a felújítására. A városi védettségű épület tetőrekonstrukciójának költsége mintegy negyvenmillió forint. Az elmúlt években két nagyobb összeghez is sikerült hozzájutnia a plébániának, ám még így is hiányzik egy kis rész.

– Két éve az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása keretében elnyertünk 15 millió forint pályázati támogatást. Majd tavaly az egyházközség egy örökségből hozzájutott egy lakáshoz, amelyet eladtunk, így további 21 millió forinttal tudtuk gyarapítani a tetőfelújításra szánt összeget. A hívek további 2,5 millió forintot adományoztak, így immár két és félmillió forintra van csak szükségünk, hogy meglegyen a teljes összeg – részletezte a plébános.

A hiányzó összeg összegyűjtése érdekében a közelmúltban olasz tematikájú, jótékonysági vacsoraestet is szervezett a plébánia. Simon Miklós tápéi festőművész pedig 36 festményét ajánlotta fel a plébániának a célra, amelyekből a nagyteremben kiállítás nyílt. A művek bevételének felével a templomtető felújítását támogatja az alkotó. A festmények mellett tűzzománc alkotások is vásárolhatók a plébánián, amelyek bevételét szintén a tetőfelújításra fordítják majd. Ezeket Barkos Beáta tűzzománcművész, Simon Miklós felesége ajánlotta fel.

– Mindemellett jótékonysági könyvvásár is zajlik nálunk, ugyanis voltak olyan hívek is, akik könyveket ajánlottak fel eladásra, hogy azok bevételével támogassák a tetőfelújítást. Az első cserépszállítmány már meg is érkezett a templom mellé, bízunk a legjobbakban. Reményeink szerint február végére befejeződhet a felújítás – mondta Thorday Attila.

Tartós élelmiszert is gyűjtenek
A tetőfelújítással párhuzamosan zajlik a plébánia hagyományos adventi, jótékonysági gyűjtése is. A héten, vasárnapig várják a tartós élelmiszercsomagokat, a lisztet, cukrot, konzervet, édességet tartalmazó ajándékokat az Árpád-házi Szent Erzsébet templomba, valamint a Kalkuttai Szent Teréz templomba. Az adományokat a plébániai karitászcsoport tagjai családokra, illetve személyekre szólóan becsomagolják és elviszik a rászorulóknak, kisnyugdíjasoknak, továbbá nagycsaládosoknak.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor