Jótékonysági estet tartottak a Békés megyei kórház kis betegeinek javára

Harmadik alkalommal rendezte meg az ausztrál jótékonysági estet az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete és a Szeged-Csanádi Egyházmegye szombaton este. Az ezúttal egészen különleges helyszínen, a szegedi Szent Gellért Fórumban tartott program bevételét a szervezők ezúttal is a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztálya részére ajánlják fel.

Az eseményen az est két házigazdája, Farkas László, az egyesület titkára és dr. Sándor Csaba, a szervezet vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket, majd felcsendült a két nemzet himnusza.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta, nem ismer még egy olyan civil szervezetet, amely olyan spontán jó szándékkal alakult, mint az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. Felelevenítette, hogy Alex Brooking, Ausztráliai akkor nagykövetén keresztül ismerkedett meg az egyesületet később létrehozó társaság tagjaival, majd vállalta el a szervezet tiszteletbeli elnöki tisztségét. Mint mondta, az egyesület egyszerre működik a kulturális nyitottság, a kapcsolatteremtés, a barátság, a társadalmi felelősségvállalás és a szolidaritás mentén.

– Nagyon sok programot szerveznek, köztük a jótékonysági estet, amely fontos része karitatív tevékenységüknek – tette hozzá, majd kiemelte, a bevétellel a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályát segítik.

Dr. Richard Sadleir, az Ausztrál Államszövetség magyarországi nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022 különleges év Magyarország és Ausztrália kapcsolatában, hiszen éppen ötven éve, 1972-ben alakultak ki a diplomáciai kapcsolatok a két állam között.

– Az elmúlt öt évtized alatt nagyon erős és fejlődő, szívélyes kapcsolat jött létre az két ország között, ami az emberek szintjén is működik – emelte ki, majd kitért arra, hogy mintegy 80 ezer ausztrál állampolgár rendelkezik magyar felmenőkkel, akik fontos szerepet töltenek be az ország közéletében, gazdaságában, sportéletében egyaránt. Hangsúlyozta, nagyra értékeli az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének támogatását, munkáját, amivel sokat tesznek a két ország, a két nép közötti kapcsolatok erősítéséért.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa, az egyesület alelnöke külön kiemelte és megköszönte, hogy a harmadik ausztrál jótékonysági esten is a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztálya került a fókuszba. Hangsúlyozta, a kórház számára is nagyon fontos a gyermekosztály, hiszen a jövő generációi ott gyógyulnak, éppen ezért minden lehetőséget megragadnak, amivel még korszerűbbé, még jobbá tehetik a körülményeket.

– Az olyan gesztusok, az olyan kezdeményezések, mint az ausztrál jótékonysági estek szintén komoly jelentőséggel bírnak – emelte ki dr. Becsei László.

Az eseményen műsort adott a békési Belencéres Néptáncegyüttes, illetve a Jókai színház. A zenéről a Docpiano Band gondoskodott, tombolasorsolás és jótékonysági árverés szintén színesítette a programot. Külön köszöntötték az egyesület legidősebb tagját, a 93. születésnapját a napokban ünneplő Kovács Istvánt.

Nagyon sokat segítenek

Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke köszöntőjében az előzményektől felidézte szervezetük történetét. Mint elmondta, Békés-Dánfokon minden évben Ausztrál Napot tartanak, illetve megemlékeznek az úgynevezett Anzac dayről, Ausztrália nemzeti emléknapjáról. Több alkalommal is remekül szerepeltek a Csabai Kolbászfesztiválon, első és második helyezést, különdíjat is kiérdemeltek, kulturális programokat, kirándulásokat szerveztek, szerveznek, sporteseményen vettek részt.

Az elnök külön szólt arról az összetett karitatív tevékenységről, amelyet végeznek. Az egyesület három alkalommal főzött a Hétkrajcár hétvégi gyermekélelmezési programban Békésen, cukrászok és motorosok összefogásával defibrillátort vásároltak Dánfokra, 1,1 millió forinttal segítették a Viharsarki Koraszülöttmentő felszerelését, amelynek érdekében az ország 25 cukrásza fogott össze. Első jótékonysági estjükön egymillió, második jótékonysági estjükön 1,3 millió forintot gyűlt össze a kórház gyermekosztálya részére.

 

 

Forrás: delmagyar.hu (Via BEOL.HU)