Szentmisével törték meg a csendet

Angyal-gyermekért imádkoztak és gyújtottak gyertyát a szülők vasárnap délután az újszegedi templomban. A szentmisét Thorday Attila plébános celebrálta, a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szervezte hagyományteremtő szándékkal.

Szomorú szentmisére gyűltek össze a szülők az újszegedi Árpádházi Szent Erzsébet templomba vasárnap délután. Az október 15-i babagyász világnap apropóján szervezett a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szentmisét azoknak a családoknak, akik átélték magzatuk, babájuk, gyermekük elvesztését. Ahogy a szervezők fogalmaztak, a legfőbb céljuk az volt, hogy megtörjék a csendet, valamint lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a közösség erejével, a sorstársak segítségével nyújtsanak támaszt a legnagyobb veszteséget átélők számára a gyászban, majd a felépülés lassú és fájdalmas útján.

A szentmisét Thorday Attila plébános celebrálta. A mise elején minden résztvevő mécsest kapott, amelyet a szertartás során az angyal-gyermekért és családjaikért gyújtottak meg a hívek.

A szentmisén tanúságtételek is elhangzottak gyermeküket elvesztett édesanyáktól. Egyikük elmesélte, hogy 38 hétnyi terhesség után halva született meg a kislánya. Ezután született egy kisfia is, de a múltat nem felejti, csupán megtanult együttélni lánya hiányával. Ahogy fogalmazott, kislányuk is családtörténetük része, fiuknak angyali kistestvére. Tanúságtétele egyben megható hitvallás volt. Azt is elmondta ugyanis, hogy a gyász kezdeti időszakában egyik ismerőse feltette neki a kérdést, hogy lánya elvesztésekor hol volt Istene. Azt válaszolta: „velem”.

Egy másik édesanya szívet facsaró tragédiasorozatát osztotta meg sorstársaival. Első gyermekük egészségesen született, második babájukat tíz hét után vesztették el. Majd ikerterhes lett, a kicsik koraszülötten jöttek világra, és mindkét gyermekét elvesztette. Majd egészséges kislánynak adott életet, utána további három gyermekét veszítette el. Nagyon lassan, fokozatosan nyerte vissza erejét, de a sok fájdalom és gyász közepette sem veszítette el hitét, ma két lánya és nyolc unokája tartja benne a lelket.

A szentmise után kötetlen beszélgetésre hívták a megjelenteket a plébánia nagytermébe. Thorday Attila plébános elmondta, a templomkertben jelképes, állandó imahely kialakítását tervezik, ahol gyertyát gyújthatnak a szülők angyal-gyermekeikért.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba