Díszpolgári címet kapott Sóki Károly plébános

Domaszék díszpolgári címének átadásával kezdődött, és az új kenyér megáldásával zárult a Szent Kereszt templom búcsúszentmiséje vasárnap. A hívek által felajánlott és megáldott kalácsokat a mise végén szétosztották a gyülekezetnek.

Zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt a domaszéki Szent Kereszt templom, ahol búcsúszentmisét mutatott be meghívott lelkipásztorként Köllő Sándor, a szegedi Dóm káplánja, koncelebránsként pedig a templom korábbi és jelenlegi plébánosa, Laczkó Ferenc és Sóki Károly.

A szentmise elején Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Sziráki Krisztián polgármester adta át Sóki Károly atyának a kitüntető címet.
A szentmise elején Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Sziráki Krisztián polgármester adta át Sóki Károly atyának a kitüntető címet. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A szentmise elején Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Sziráki Krisztián polgármester adta át Sóki Károly atyának a település képviselő-testületének döntése nyomán Domaszék díszpolgári címét két és fél évtizedes odaadó plébánosi szolgálatának, közösségépítő munkájának elismeréseként.

Az én korosztályom lelki nevelését meghatározó két plébános, Laczkó Ferenc és Sóki Károly az elmúlt negyven évben olyan lelki alapokat adott ennek a településnek, és ezekre az alapokra olyan közösséget építettek és építenek, ami számunkra nagyon fontos, ettől olyan jó és szép Domaszék, ez a mi nagy erősségünk

– mondta a polgármester.

Sóki Károly a kitüntetés átvétele után szerényen úgy fogalmazott, hogy elődje megalapozta az életrevaló, domaszéki egyházközösség sorsát és jövőjét, ő maga csak folytatta, amit Laczkó Ferenc elkezdett. Majd áldást kért Domaszék népére és azokra is, akik máshol keresik boldogságuk kulcsát.

Köllő Sándor prédikációjában rámutatott, hogy a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén korántsem a szenvedés, sokkal inkább a szeretet felmagasztalását ünneplik a hívek. Krisztus keresztje ugyanis azt szimbolizálja a keresztényeknek, hogy a Megváltó odaajándékozta magát az emberiségnek.

Senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja a barátaiért

– mondta a káplán, majd hozzátette, Jézus keresztje mindig arra emlékeztet bennünket, hogy nem vagyunk egyedül.

Éppen ezért, ha a keresztre nézünk, akkor nem bűntudatot kell éreznünk, hanem hálát a szívünkben

– hangsúlyozta.

A szentmise végén Laczkó Ferenc megáldotta az új kenyeret, valamint a hívek által elkészített és felajánlott kalácsokat, amelyeket a kivonuláskor a gyerekek szétosztottak a gyülekezet tagjai között a test egészségére és a lélek üdvösségére.

 

 

Forrás: delmagyar.hu