Térjünk vissza Jézushoz – Katekéták Te Deum ünnepsége Szegeden

Június 9-én, pénteken szervezték meg a katekéták Te Deumát a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. A hálaadó ünnepségnek első alkalommal adott otthont a szegedi Szent Gellért Fórum.

A tanév ünnepélyes zárására az egyházmegye plébániáiról és köznevelési intézményeiből közel százötven katekéta érkezett. A szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, amelyben egyaránt teret kapott a szakmai informálás és a visszaemlékezés öröme is.

A részletes tudnivalók ismertetését követően a résztvevők a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete (SZEKI) által kijelölt katekétakörzetek alapján kiscsoportokban tudták megosztani egymással élményeiket, emlékeiket az idei tanévvel kapcsolatban. A kiscsoportos foglalkozásokat a körzetekben tevékenykedő katekétakoordinátorok vezették, akik a tanév során elindított koordinátorképzésen vesznek részt.

A hálaadó szentmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatta be. A főpásztor homíliájában a katekéták találkozóját a hetvenkét tanítvány visszatéréséhez hasonlította. Ők is – munkájuk befejeztével – visszatértek Jézushoz, és vele együtt adtak hálát, illetve elbeszélték mindazt, amit a misszió során tapasztaltak.

Jézus tanítványait a közös öröm és a hála jellemezte, s ez történik minden Te Deum alkalmával is, hiszen ekkor felidézzük a hitoktatásban megélt kihívásokat, örömöket, megoszthatjuk egymással a jó gyakorlatok tapasztalatait, az imában pedig közösen adunk hálát a bennünket küldő Mesternek.

A szentmise keretében került sor a Szeged-Csanádi Egyházmegye által 2020-ban alapított Pro Catechesi díj átadására, amelyet idén két katekéta vehetett át.

Tánczos Eszter és Márton Gábor méltatásában Serfőző Levente, a SZEKI főigazgatója kiemelte a két katekéta elhivatottságát, az ifjúságpasztorációban és az egyházmegyei kateketikai programokban való aktív részvételüket. Mindketten a helyi plébániai közösség aktív pasztorális munkatársai.

A díjazottaknak Kiss-Rigó László megyéspüspök nyújtotta át a díjhoz kapcsolódó oklevelet és emlékplakettet. Utóbbit az eddigi években díjazottak is megkapták. A szentmise zenei szolgálatát gitáros és énekes katekéták biztosították.

A nap lehetőséget adott a mentorok és mentoráltak tanévzáró találkozására is, amely Pontyos Tamás tréner vezetésével történt. A szentmisét követően a Te Deum ünnepség közös ebéddel zárult.

Idén nyáron több mint ötven tábor valósulhat majd meg a Szeged-Csanádi Egyházmegyében szolgáló katekéták vezetésével, összesen közel 1700 gyermek és fiatal résztvevővel.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír