Gyulai karácsonyis siker a Kaán Károly és a Simonyi Zsigmond versenyen

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is,

ezt a sokszínű, sokarcú csodát.

S minél jobban megismerjük, annál szebbnek,

gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”

/Lőrincze Lajos/

Hazánkban immár 26 éve rendezik meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt, Magyarország legrangosabb nyelvtanversenyét, amelyen 5-8. osztályos nyelvészpalánták mérik össze helyesírási tudásukat. Az iskolai fordulók legkiemelkedőbben teljesítő tanulói a vármegyei fordulón, majd a vármegyei és határon túli fordulók első helyezettjei (6 ország magyarlakta területeinek legjobb helyesírói!) a Kárpát-medencei döntőn „vívnak tollpárbajt” egymással szemben.

Iskolánk, a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola 2012-től kapcsolódott be a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenybe kimagasló eredményességgel. A számtalan magyarverseny közül ez a verseny az iskolánkban folyó magyaros tehetséggondozás legkiemelkedőbb területe, a legkiválóbb nyelvtanosok kedvenc megmérettetése, vagy ahogy magunk között emlegetni szoktuk: a „Magyarversenyek Királynője”. Az utóbbi tizenegy esztendőben minden megyei fordulón lépett karácsonyis diák a képzeletbeli dobogóra, azaz lett 1-3. helyezett, legtöbb évben több tanuló is. Eddig kilenc alkalommal képviselte karácsonyis diák Békés vármegyét a Kárpát-medencei döntőn, ebből 8 alkalommal benne voltunk az első tízben, három évben pedig megnyerte tanítványunk a Kárpát-medencei döntőt. A legsikeresebb pedagógusokat Arany és Gyémánt Oklevéllel, a legkimagaslóbb eredményekkel büszkélkedő iskolákat Simonyi Zsigmond-serleggel jutalmazzák évről évre.

Iskolánkat a tavalyi tanévben, a 25. jubileumi Kárpát-medencei döntőn eredményes tehetséggondozásért Simonyi Zsigmond-serleggel tüntette ki a Magyar Nyelvtudományi Társaság.

Idén különösen nagy örömet szerzett, hogy a vármegyei fordulót 5. és 6. évfolyamon is karácsonyis diák nyerte, így két tanulónk is részt vett a hagyományosan májusban megrendezett Kárpát-medencei döntőn: Sárosi Tamás 5. évfolyamos és Gyurkovics Attila Kristóf 6. évfolyamos diákjaink.

Az idei döntőn mint felkészítő pedagógust az a megtiszteltetés ért, hogy egy 6 fős kerekasztal interjú-beszélgetésre kaptam meghívást, melynek témája a sikeres versenyfelkészítés kulcsa volt. A több mint két órás tanácskozás és tapasztalatcsere összegzése egy tudományos anyanyelvi kutatás első állomása volt.

  1. május 20-án, a XXVI. Kárpát-medencei döntőn, melyet Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán rendeztek meg, 6 országból összesen 140 tanuló vett részt!

EREDMÉNYEINK:

Sárosi Tamás az 5. évfolyamon 1. helyezést,

Gyurkovics Attila a 6. évfolyamon 9. helyezést ért el.

Büszkék vagyunk eddigi kimagasló teljesítményünkre, a Simonyi Zsigmond-serlegre, s valljuk továbbra is mottóként Szemere Gyula gondolatát: „Az írás csak akkor töltheti be rendeltetését, ha éppoly híven tolmácsolja a gondolatot, mint a szabatos, talpraesett élőszó. Az írásbeli gondolatközlés félreérthetetlenségének egyik biztosítéka a kifogástalan helyesírás.”

Mári Zoltánné Mészáros Andrea (arany okleveles pedagógus)

Kiemelkedő siker a Kaán Károly Természet- és Környezetismereti versenyen

  1. április 12-én került sor a XXXI. Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Verseny megyei döntőjére Békéscsabán. A versenyt több hetes intenzív felkészülés előzte meg, melyen iskolánk tanulói lelkesen és lelkiismeretesen vettek részt. A megmérettetés magas szintű feladatokat tartalmazott, ami valóban próbára tette iskolánk diákjait. Így külön öröm számunkra, hogy tanulóink nem csak részvételükkel, hanem helyezésükkel is dicsőséget szereztek iskolánknak. Gratulálunk!

6. évfolyam:

Gyurkovics Attila 1. helyezett

5. évfolyam:

Fábián László 2. helyezett

Majorovics Hanna 4. helyezett

Ruck Csenge 7. helyezett

Kocsis Noel 8. helyezett

 

Felkészítő pedagógus: Szücs Viktória