Átadták a Gelsey Vilmos-díjakat

Ügyvédnőt és budai gimnáziumigazgatót méltatott a Szeged-Csanádi Egyházmegye és pedagógiai intézete idén a Gelsey Vilmos-díjakkal. A kitüntetéseket olyan személyek kapják évről évre, akik hosszú idő óta szolgálják a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését és a keresztény nevelés ügyét.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete 2014-ben alapította a Gelsey Vilmos-díjat, ezzel is tisztelegve a névadó munkássága előtt. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a szombati díjátadó elmondta, a magyar származású brit közgazdász, bankár élete során mindent megtett, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsa Magyarországnak és az egyháznak, mindenekelőtt a köznevelés terén.

Az átadó ünnepségen részt vett Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki atyai jó barátjaként emlékezett meg a rangos kitüntetés névadójáról. Gelsey Vilmos emberi nagyságát három tulajdonsága felidézésével méltatta: derűs alaptermészetét, generativitását és végtelen jómodorát említette.

– Építeni, bátorítani, vigasztalni. Ezek az ember legfőbb feladatai a földön. Mindezt Gelsey Vilmos megtestesítette, ezért helyes és méltó, hogy az ő emlékére van dedikálva ez a díj – mondta a miniszter.

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel elismerést és az azzal járó egymillió forint díjazást az egyházi intézmények máig tartó jogi segítéséért és képviseletéért Bobay Beatrix ügyvéd vehette át a Dóm Látogatóközpontban Csák Jánostól és Kiss-Rigó Lászlótól. A polgári jogi és családjogi ügyekkel foglalkozó ügyvédnő az 1990-es évek közepétől oktatási intézmények képviseletét is ellátja. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez és a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatósághoz tartozó iskolák és óvodák adatvédelmét is ellátja az oktatással kapcsolatos jogi feladatok mellett.

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetésben és az azzal járó kétmillió forintos díjazásban Barlay Bence, a budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója részesült a keresztény nevelés ügyének több évtizedes, elkötelezett szolgálatáért. A díjazottat Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke laudálta.

A díjátadó ünnepség fényét Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész emelte virtuóz muzsikájával.

 

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Gémes Sándor