Honvéd kadét program indul az ÁFG-ben

 

Negyvenezres ösztöndíj, túlélési ismeretek, lőelmélet, paintball, ejtőernyőzés és sok más program várja majd a diákokat a megyében elsőként a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikumban

 

Honvéd kadét program indul a megyében elsőként a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikumban. Az erre vonatkozó megállapodást csütörtökön délelőtt írta alá az iskola, a fenntartó és a Magyar Honvédség képviselője. Az ünnepélyes eseményen Tóth Gabriella igazgató elmondta, hogy óriási a felelősségük, hiszen helyben egyedüliként kínálnak továbbtanulási lehetőséget az általános iskolát végzettek számára, ezért is választottak olyan tagozatokat, amelyekkel később jól boldogulnak a tanulók a továbbtanulásuk és munkába állásuk során. A honvéd kadét programba is ezért jelentkeztek néhány hónappal ezelőtt. A lehetőségek mérlegelése, a tantestülettel és a fenntartóval történő egyeztetések után nagyon gyorsan megfogalmazódott az igény, hogy a megye első gimnáziumaként felvételüket kérjék a programba, és a középiskola 70. éves évfordulójának ünnepét 2023 őszén egy új, nagyszabású képzési program bevezetésével is megkoronázzák.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik támogatásukkal, segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy ez a mai ünnepélyes alkalom ilyen hamar létrejöhessen. Szeretném megköszönni Dr. Lipcsei Imre főigazgató úrnak, hogy a projekt ötletének megszületésétől kezdve támogatta elképzelésünket és Nagy Sándor polgármester úrnak a lelkesedését, amellyel terveinket fogadta. A Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúság stratégiai osztály osztályvezetőjének Almási László alezredes úrnak és Kiss Ákos vezető kormánytanácsos úrnak is köszönettel tartozom, hogy még szeptember elején lehetőséget biztosítottak a személyes találkozásra és hathatósan segítették a projekt, jövő tanévi elindulásának engedélyezését. Szeretném köszönetemet kifejezni Baranyai Erika Piros főhadnagy asszonynak is, aki mióta megkaptuk az engedélyt a belépéshez nagyon sok idejét és energiáját áldozza arra, hogy segítsen bennünket a program elindításához szükséges felkészülésben és a beiskolázási tevékenységünkben is fáradhatatlanul részt vesz. Szeretném az egész iskolai közösség nevében megköszönni a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettesének Huszár Ferenc alezredes úrnak és Nagy László őrnagy úrnak, aki a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 46. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke, hogy megjelenésükkel és aláírásukkal támogatják iskolánk csatlakozási szándékát a honvéd- kadét programhoz és bízom benne, hogy a jövőben is eredményesen tudunk együttműködni. Szeretném a program megvalósításában résztvevő, jelenlévő kollégáimnak is megköszönni, hogy lelkesen jelentkeztek az oktatói és instruktori feladatokra és nagy izgalommal várják a kiképzést és a közös munka kezdetét – fogalmazott az igazgató.
honved_kadet_afg_20221118_ck_001

Huszár Ferenc alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettese arról beszélt, hogy az együttműködés kezdetén bepillantást nyerhettek az iskola életébe, megismerhették hitvallását és céljait. A hazafias nevelés nem az intézményekben, hanem a családokban kezdődik és az iskolában folytatódik, itt pedig úgy látja, hogy azonos értékrendet képviselnek, amit továbbítanak a jövő generációinak, hogy egymást tisztelő, hazájukat szerető állampolgárokká váljanak. A mai napon az együttműködési megállapodás aláírásával az iskola tanárai, tanulói ebben kötelezik el magukat még erősebben – emelte ki. A honvédelmi ismeretek tantárgy és tanórán kívüli foglalkozások keretében igazi közösségekké kovácsolódhatnak diákok és pedagógusok egyaránt, akik nem csak az iskolában, hanem az életük során is támaszkodhatnak majd. egymásra. Katonáink mindent megtesznek azért, hogy a program valódi értéket, élményt és tudást adjon a fiataloknak. Bízom benne, hogy a mai nap a kezdete az érintett felek eredményes és élményekben gazdag közös munkájának – fogalmazott az alezredes.

honved_kadet_afg_20221118_ck_002
Nagy Sándor, Kistelek polgármestere a diákok számára elnyerhető ösztöndíj kapcsán fontosnak találta, hogy annak ösztönző hatása van a többi tantárgy eredményeire is, de beszélt az új lehetőség egyéb jelentőségéről is. Mindannyian, mi szülők és a gimnázium is azt szeretnénk, hogy a gyerekünk szeresse, amit csinál. Ezért próbálunk minél több lehetőséget felkínálni, hogy azok mentén tudjanak valamilyen irányba elindulni. Ez az új lehetőség is ilyen. Választható, de nem kell katonának lenniük, ugyanakkor mégis hazaszeretetre és öntudatra nevel – mondta, majd köszönetét fejezte ki az iskola igazgatójának az útkereséséért, a tevékenységéért, és háláját fejezte ki Dr. Kiss-Rigó László püspök felé is, akinek köszönhetően már régebben egyházi iskolává vált a gimnázium.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
Az egyházmegye részéről Dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója elmondta, hogy Battonya és Gyomaendrőd után ez a harmadik iskola, ahol elindul a program, de a vármegyében ez az első. Meglátása szerint jó az, ha többirányú képzés folyik egy intézményben, ahol így a diákok megismerkedhetnek új impulzusokkal, információkkal. Nem lesz katonás rend, de ezzel együtt megjelenik majd egy másfajta szervezettség, mely majd az életvitelüket is alakítja, melyre egyre nagyobb szükség van az ilyen életkorban. Lesz majd ugyanakkor közösségépítés, virtuális helyett személyes élmények, a gyerekek pedig betekintést nyerhetnek egy másik hivatásba, ami értékrendet ad és a magyarságot tükrözi – összegezte, majd a főhatóság köszönetét fejezte ki a programban együttműködők részére.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
Szavait követően elkövetkezett a nap legünnepélyesebb pillanata, amikor is Huszár Ferenc alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettese, Dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója és Tóth Gabriella, az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója aláírásukkal is ellátták az együttműködési dokumentumot.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
Az ünnepélyes aláírást követően Almási László alezredes, a HM Oktátási és Ifjúságstratégiai Főosztály Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője az együttműködésről szóló díszes tanúsítvánnyal erősítette meg az aláírt dokumentumokat, melyet egy kültéri tábla kíséretében adott át Tóth Gabriella igazgatónak.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
A ceremónia végeztével kötetlen beszélgetésre került sor, melyen kérdésünkre a diákönkormányzat tagjai elmondták, hogy számukra is nagyon vonzó és érdekes a kadét program. Ők is tapasztalták már az érdeklődést a diákok felől az új lehetőség iránt, és ismernek olyan fiatalt is, aki ezt az iskolát választotta volna, ha már az ő iskolaválasztásánál rendelkezésre állt volna a program.
honved_kadet_afg_20221118_ck_002
A leendő kadétok egyébként ösztöndíjat kapnak majd, melynek összege a tanulmányi eredménytől függően akár havi 40 000 forint is lehet, rendszeresen részt vehetnek szabadidős programokban, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával.
A tananyagban érdekes témák szerepelnek, mint például túlélési ismeretek, lőelmélet, tereptan, a honvédelmi alapismeretek tantárgyból érettségi is tehető, ami pontelőnyt jelenthet a szakirányú továbbtanulásnál. A tanulmányok alatt izgalmas programokon lehet részt venni, laktanyalátogatások, paintball, airsoft, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások várják a diákokat, és honvéd kadét formaruhát is lehet viselni a megfelelő alkalmakkor. A tanórai elfoglaltságot szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat lehet gyakorolni, másrészt számos olyan programon vehetnek részt a tanulók (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.
Forrás: kistelekjaras.hu
Sándor Attila