Egyszülős családokon segít

Nem csonka, csak egyszülős címmel tartott előadást Nagy Anna újságíró és mentálhigiénés szakember a Katolikus Házban kedden az egyházmegye Családközpontja által szervezett Családegyetem programsorozat keretében.

Az előadó 17 éve vezeti az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, egyúttal azon dolgozik, hogy a magyar társadalom egy igen nagyszámú rétegét kiemelje a láthatatlanságból.

Elmondta ugyanis, hogy hazánkban körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel. Az egyik szülő hiányának leggyakoribb oka a válás, de sokan haláleset miatt válnak egyedülálló szülővé, és minden tizedik gyermek szülei a várandósság ideje alatt válnak külön. Ez nem csupán magyar sajátosság, az európai gyerekek csaknem egyharmada nevelkedik egyszülős családban, világviszonylatban pedig több mint 300 millió gyermek.

Az egyszülős családok rendszerint komoly anyagi problémákkal, lelki terhekkel és mindennapos nehézségekkel küzdenek. Az ilyen családok több mint fele szegény vagy mélyszegénységben él és elszigetelt. Megsegítésükre az alapítvány 2018-ban megnyitotta Pesten az Egyszülős Központot, amely idén tavasszal újabb bázisintézménnyel bővült Budán. Mindemellett tíz vidéki városban – köztük Szegeden – és nyolc határon túli településen alakult meg immár az Egyedülálló Szülők Klubja.

A központ és a klubhálózat legfőbb célja, hogy az egyszülős családok tudjanak hová fordulni a nehézségek közepette. Több mint 70-féle szolgáltatással segítik őket, többek között pszichológusok és trénerek által vezetett csoportokkal, munkaközvetítéssel, gyermekprogramokkal, jogi és munkaügyi tanácsadásokkal, közösségi élményekkel. Több mint 28 ezer családon segítettek már az elmúlt négy évben. Nyaranta a gyerekeknek táborokat szerveznek, a családoknak pedig jelképes, ezer forintos önköltség befizetésével például hatnapos balatoni nyaralási lehetőséget biztosítanak.

 

Forrás: delmagyar.hu
fotó: Török János