Agyagba formázott szentség

Tartalom és forma különleges harmóniájának lehetnek tanúi a Szegedi Dóm Látogatóközpont legújabb kiállításának látogatói. A TEREMTésÉG című tárlaton Kovács Jenő, szegedi születésű szobrászművész szentekről készített alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Többek között Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent Mihály, Szent László és a Szent Család alakját is agyagba formázta Kovács Jenő szobrászművész, akinek első alkalommal nyílt kiállítása szülővárosában. A TEREMTésÉG című tárlatot Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke nyitotta meg kedden délután.

Kiemelte, mindegyik szent a maga útján járva ért abba a célba, amelyet a Megváltó elénk helyezett, és ahová minden egyes embert meghívott. Ahogy fogalmazott, Kovács Jenő alkotásainak mindegyike egy felkiáltójel, amely a krisztusi tanítás jelenlétét jelzi.

A kiállító elmondta, csaknem négy évtizedes alkotói pályája az utóbbi egy évben olyan fordulatot vett, amellyel visszakanyarodott a kezdetekhez.

A szobrász sokféle anyaggal dolgozhat élete során, kő, bronz, fa, gipsz, vas, agyag és még sorolhatnánk, de a kezdeteknél, amikor még csak ismerkedik a mesterséggel, többnyire az agyag van elérhető távolságban. Az agyag, amit ősidőktől fogva használ az ember mindenféle formában. Az alkotás, teremtés ideális eszköze, mert segítségül hívva a tüzet, máris maradandót alkothatunk

– fogalmazott Kovács Jenő, majd a szobrok születésének körülményeit ismertette.

Azért készültek most ezek a szobrok, mert a feleségem hitoktató, és nem talált megfelelő rajzokat az aktuális hittanos témákhoz. Megkért, hogy rajzoljak neki magyar szenteket. Előbb rajzok, aztán plakettek, és végül kerámia szobrok lettek, mert mindig hajtott a kíváncsiság, a kísérletezés csodája. És tényleg megszületett bennem a csoda azáltal, hogy megpróbáltam ötvözni a szobrászt és a keramikust, hogy valami új születhessen ebből

– fejtette ki a szobrászművész, akinek letisztult ábrázolásmódja az erény és a hit hőseihez illően sugározza a szentség lényegét.

A kiállítás november végéig tekinthető meg. 

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba