Isten áldását kérték a tanévre

Püspöki szentmisével kezdődött az új tanév a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok és munkatársak számára hétfőn a Dómban.

A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatósághoz (SZEGEKIF) jelenleg három megye 88 településén 31 oktatási intézmény tartozik, iskolák, óvodák és a nyár vége óta immár egy bölcsőde is. Az intézményekben összesen 881 pedagógus tanít és nevel a katolikus értékek szellemében 7771 gyereket.

A tanévnyitó szentmisén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a Szentlélek megvilágosító fényét, erejét és örömét kérte a dolgozók számára. Prédikációjában a napjainkban terjedő degenerált ideológiák ellentéteként és védőpajzsaként az evangélium igazságában való kitartásra biztatta a pedagógusokat.

Jézus az igazságot nem annak teszi függvényévé, hogy milyen divat, rokonszenv vagy ellenszenv fogadja, megéri-e vagy sem. Az evangéliumot képviseli akkor is, ha ezért kell meghalnia. A hívő értelmiségnek ez a feladata. A legfontosabb, hogy az igazságot hitelesen képviseljük, adjuk tovább, tanítsuk függetlenül attól, hogy tapsot kapunk vagy leköpnek érte, veszélyes vagy népszerűtlen, trendi vagy sem – mondta a püspök.

A szentmise után Lipcsei Imre, a SZEGEKIF főigazgatója köszöntötte a pedagógusokat, akiknek Böjte Csaba ferences szerzetes gondolatai nyomán végtelen kíváncsiságot, türelmet, kitartást kívánt az új tanévre, hogy legyen erejük kibontakoztatni a gyerekek szívében rejlő értékeket.

Mert üres szívű embert Isten nem teremtett – hangsúlyozta.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Sándor Judit