Kívül-belül megújult a Szentháromság-templom

Elkészült a zákányszéki Szentháromság-templom külső és belső felújítása. A következő lépés a járólapcsere lesz a közeljövőben.

ZákányszékFriss festék és a felújított épületek jellegzetes illata fogadja a híveket a zákányszéki Szentháromság-templomban, amelynek felújításán jó ideje dolgoztak. – Az elmúlt időszakban a templom körül szokatlanul nagy nyüzsgés volt. Egymást váltották a kivitelezők, akik azon fáradoztak, hogy a lassan 100 éves templomunk megszé­püljön. A külső a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 14,5 milliós tá­­­mogatásából újult meg, a templom körül álló tizennégy stációs oszlop pedig a hívek adományai­ból kapott új külsőt – sorolta Janes Zoltán plébános.

Az atya külön felhívta a fi­­gyelmet az új oltárra. – Kezdetektől fogva álmom volt a szembemiséző oltár cseréje, ami most sikerült. Vadonatúj – mutatta büszkén a kivilágított, az Az utolsó vacsora mintájára készült faragást. – Hálával és köszönettel tartozom a híveknek, minden támogatónak és adakozónak, hogy ezt a közel 20 millió forintos beruházást, megújulást segítették – mondta az atya.
A felújítás része volt a falak festése, a nyílászárók megújítá­­sa, a kőburkolatok javítása, a tető tisztítása. Ezután következ­tek a stációs oszlopok. ezek egyelőre üresek, mert a régi képek letöredeztek. A helyettük elkészülő képek már nem domborművek, hanem a stáció színeihez hangulatban illő képek. A plébános reméli, a közeljövőben ezek is a helyükre kerülnek. Az elmúlt két hétben pedig a templombelsőben történtek változások. Az 1926-ban készült padok felújítása, átfestése teljesen új hangulatot kölcsönöz a belsőnek. A jövőben még a járólapokat szeretnék felújítani.

Két év múlva százéves

A templom mai formáját a régi kápolna 1924-es kibővítésével nyerte el. Eleinte Szeged-Alsóváros filiája volt. A plébániaépületet 1932-ben emelték. A plébániát 1933-ban szervezték meg Szeged-Zákányszék néven. 1959-ben a templom belső festését, 1967-ben a toronysisak renoválását végezték el. 1975-ben teljesen felújították a templomot, és új, művészi kivitelű liturgikus teret készítettek.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János