Hálát adtak az összefogásért a felújított templomban

Két éve kívülről, most belülről újult meg a szegedi Szent Rókus templom – ezért adtak hálát a hívek a vasárnapi ünnepi szentmisén. Annyira megsüllyedt a padlózat, hogy két oltár is veszélybe került, a munkálatok nagy részét hívek adományaiból fedezték.

Vasárnap 9 órakor kezdődött a szegedi Szent Rókus templomban az ünnepi szentmise, aminek keretében templomuk felújításáért, az összefogásért adtak hálát a Szent Rókus Plébánia közösségének tagjai, és 21 fiatal részesült a bérmálás szentségében. A jótevőket és az érdeklődőket egyaránt várták a misére: a felújítást jórészt a hívek adományaiból fedezték. Ezt korábbi, márciusi cikkünkben mondta el Kretovics László plébános.

A munkálatokat külső renoválás előzte meg az 1905 és 1909 között épült, neogótikus templomon, 2019-ben és 2020-ban a két torony, az oldalhajók és a homlokzat újult meg kívülről. A szükséges munkálatok nagy részét akkor is a hívek adományaiból finanszírozták.

Áldja meg az Úr mindazokat, akik bármilyen módon hozzájárultak a felújításhoz – mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, aki az ünnepi misét celebrálta, kiemelve a közösség összefogását. Külön kiemelte Kalmár Ferenc miniszteri biztos, Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának igazgatója, és Halácsy Gábor főmérnök nevét.

Februárban felszedték a régi padlózatot, kibetonozták az aljzatot. A templom végül szép új márványpadlót kapott – impozáns látvány fogadja a kapun belépőt, ahogy az üvegablakok és a főoltár tükröződik rajta. A tölgyfa padsorok is kisebb felújításon estek át.

A belső felújítás teljes költsége több mint 130 millió forint volt, amellett, hogy egyes munkálatokat társadalmi munkában vállaltak a kivitelezők. A padlózat burkolásához, ahogy a plébánostól megtudtuk, 50 millió forintos minisztériumi segítséget kaptak.

Forrás: delmagyar.hu