Hamarosan megkezdődik a Tóth Péter-ház felújítása

Az egyházról és az egyházi iskolákról alkotott kép az elmúlt húsz évben egyre reálisabbá vált, a Dél-Alföld, Szeged város és a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén élők közül többen tapasztalhatták, hogy mi az a többlet, amit ez az intézményforma nyújthat.

A megismerés, elfogadás következtében mind a túlzó elvárások, mind a szélsőséges szembefordulások fokozatosan megszűnőben vannak. Ma már a legtöbb iskola olyan, hogy abban a szorgalmas diák össze tud gyűjteni annyi tudást, amennyi a tovább haladásához szükséges. Az azonban korántsem mindegy, hogy milyen az adott intézmény értékrendje, szellemisége, hagyománya, követelményrendszere, tanár- és diákközössége, hiszen éppen ezek hatására formálódik leginkább a tanuló egyénisége. Ezek az intézmények segíthetik a társadalom és azon belül a család összetartó erejének erősödését, a személyiség testi-lelki-szellemi harmóniájának növekedését.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tudatosan törekszik arra, hogy mindenkit a lehető legmagasabb szintre juttasson tanulmányaiban, és ezzel egy időben igyekszik kialakítani világképét, emberképét, értékrendjét, amely az iskolát működtető egyházat jellemzi. Olyan emberképet közvetítünk, amely a személy méltóságát mindenütt, minden körülmények között tiszteletben tartja.

A Szeged, Roosevelt tér 6. szám alatt álló Tóth Péter-ház a XIX. század végén újjáépített város egyik legszebb, építészettörténeti szempontból egyik legértékesebb épülete. A Jariszek és Krausz iroda által tervezett és megvalósított Tóth Péter-ház a Tisza-parti város egyik legimpozánsabb eklektikus stílusú palotája. A ház műemléki szemléletű felújítása, rehabilitációja, helyszínrajzi pozíciója, valamint építészeti kvalitása miatt is kiemelkedően fontos az egyház számára, valamint városképi jelentőségű is.
A felújítást követően az ingatlanban az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium kap helyet. A korszerűsítéshez kapcsolódó engedélyes és kiviteli tervek 2019-ben elkészültek. 2021-ben állami támogatással lehetőség nyílik az épület felújításának megkezdésére.

A tervezés során közösségi- és az épület komplex felújítására, átalakítására vonatkozó újra hasznosítási célokat fogalmazott meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Tervezési szempontból nagyon fontosnak tartotta a kiemelkedő helyi építészettörténeti értéket képviselő utcai homlokzatok eredeti állapotának visszaállítását, és az épület kubusának, azaz a teljes külső kontúrnak geometriai változtatás nélküli örökítését.

Az épület funkcionális rendjét két, egymástól térben jól elkülöníthető, de működési szempontból egymást támogató egység fogja alkotni; 1. az alagsori és földszinti tereket hasznosító kulturális szolgáltató és előadótér, 2. az emeleti és tetőtéri szinteken elhelyezkedő konzervatórium, a SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium közismereti oktató-termeivel és hangszeres gyakorló-helyiségeivel. Mindez hozzájárulhat a zeneművészeti nevelő munka, a hangszeres játék elsajátítása, és a hangszeres előadóművészet szoros kapcsolatának kialakításához.

Az intézmény – a megye egyetlen gyakorló zeneművészeti szakközépiskolája lévén – regionális szinten is meghatározó szerepet játszik, ezért növendékeinek körét tekintve különleges helyzetű. Az iskola tanulóinak többsége a dél-alföldi régió három megyéjéből érkezik. Több éves zenei előképzettséggel rendelkező, tehetséges, fogékony, jól tanítható gyermekek közül kerülnek ki diákjaik. Intézményük alapvető feladata, hogy lehetővé tegye a régióban működő zeneiskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények legtehetségesebb tanulóinak továbbtanulását.

A SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium további feladata a fiatalok művészi kifejezőkészségének fejlesztése, illetve felkészítése a szakirányú továbbtanulásra, a művészi pályára.

A projekt elnevezése:
A Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium új épületben történő elhelyezéséhez szükséges felújítási munkálatok
Projekt megvalósítási helyszíne:
6720 Szeged, Roosevelt tér 6. hrsz. 3852
A Kormány 1620/2020. (X. 1.) határozata alapján
Projekt megvalósítási időszaka:
2021. január 1. – 2023. december 31.