Öt ütemben újítják fel a patinás Károlyi Házat

Az egykori gazdatiszti kúria, majd a Háziipari és Népművészeti Szövetkezetnek is otthon adó Károlyi Ház 1997-től ismét a katolikus egyház tulajdona. Az ötütemesre tervezett felújítás második szakaszánál tartanak.

A közösségi ház főként kulturális, gyermek- és ifjúsági programoknak adott otthont, majd leromlott állaga miatt bezárták.

A felújítás harmadik ütemét várhatóan jövő ősszel befejezve, Németh László atya elképzelhetőnek tartja, hogy utána részben ismét benépesülhet a vásárhelyi Károlyi Ház. Az egykori gazdatiszti kúria a források szerint 1750 körül épült, több bővítés után az 1808-as tűzvész utáni átalakításkor kapta mai jellegét. Az első és a második világháború alatt közellátási hivatalként funkcionált, majd az államosítással a Háziipari és Népművészeti Szövetkezet használta. A katolikus egyház 1997-ben visszakapta korábbi tulajdonát.

– A műemléki védettségű ház tavaly ősszel indított felújítását öt ütemre osztották – hangsúlyozta kérdésünkre Németh László katolikus esperes. A költségekről elmondta: összesen 80 millió forintot költenek a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával és hívek adományaiból. Mintegy 43 millió forintot a tetőszerkezetre fordítottak. A várhatóan karácsonykor záruló munkálatok második szakaszában a külső részt tatarozták, illetve részben a tönkrement nyílászárók cseréjére és ezzel járó feladatokra koncentráltak, eleget téve a műemléki előírásoknak.

A harmadik ütem a belső helyiségeket érinti: a túlságosan tagolt, sok kisebb helyiségből álló teret a mai közösségi igényekhez mérten alakítják át. Egyebek mellett egy méltó, elegáns ünnepi rendezvénytermet is kialakítanak. Esztétikailag és technikailag modernizálják az elavult vizesblokkot, a villamos hálózatot, illetve kiváltanák a utcafront felőli épület jelenlegi cserépkályhás fűtését. Németh László atya reményei szerint a kertre és a bútorozásra koncentráló negyedik és ötödik ütem előtt, ismét használhatnák az épületet.

Forrás: delmagyar.hu