Zenélő ékszerdobozzá változik a Dóm

Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, küldetésük a kultúra és a művészet megőrzése és gazdagítása. Szamosi Szabolcs orgonaművész vezényel a Dómban

Újabb szintre lépett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország közötti kapcsolat, ugyanis húsvéttól minden püspöki liturgián Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, orgonaművész szólaltatja meg az orgonát, illetve a Dóm zeneigazgatói teendőivel is őt bízták meg – derült ki hétfőn, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban megtartott sajtótájékoztatón. Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, küldetésük a kultúra és a művészet megőrzése és gazdagítása.

Március 26-án szervezik meg a Filharmónia Orgonabérlet első szegedi előadását: Martin Baker, a Westminster Katedrális orgonaművésze szólaltja meg a székesegyház orgonájának több ezer sípját. A következő hangversenyt virágvasárnap, vagyis április 5-én tartják, ekkor pótolják az októberben elmaradt koncertet, így Várdai István csellóművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész produkcióját a tavalyi bérlettel is meg lehet tekinteni. Szamosi Szabolcs szerint a cselló hangja kiválóan illeszkedik a nagyböjti egyházzenéhez.

Pünkösdkor Szeged egy kiemelkedő koncerttel csatlakozik a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválhoz. A pápa kórusát, vagyis a vatikáni Sixtus-kápolna kórusát hallhatja a közönség. A nyári szünet után, szeptember 13-án Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatóját és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttesét köszönthetjük az Orgonabérletben. November 13-án a mindössze 22 éves orgonaművész, Stephan Pollhammer és az Óbudai Danubia Zenekar érkezik Szegedre, míg december 29-én Kovács Szilárd orgonaművész és a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa egy karácsonyi koncerttel zárja az évadot.

Nyáron sem maradunk orgonaszó nélkül, ugyanis Orgonák Éjszakája és OrgonaPont is lesz idén.

Forrás: delmagyar.hu