Zongoraszó fogadja a szegedi vasútállomásra érkezőket

Ének- és zongoraszótól volt hangos péntek délben a Szeged nagyállomás indulóoldalának emelete, ahol rendhagyó kezdeményezés indult.

A Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ugyanis zongorát ajándékozott a szegedi MÁV Igazgatóságnak azzal a céllal, hogy a vasútállomáson várakozó vagy oda érkező, zongorán játszani tudó utasok, a maguk és a várakozók örömére, szabadon játszhassanak.

Benyik György plébános az ajándék rövid hangversennyel egybekötött átadásán úgy fogalmazott, reméli, hogy kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talál, és hamarosan más állomásokon is zongoraszó köszöntheti majd az utasokat. A hangszert először Dombiné Kemény Erzsébet főiskolai tanár szólaltatta meg egy Bartók darabbal.

Lutz Ilona, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója azt emelte ki, hogy a zenét népszerűsítő kezdeményezés nem példa nélküli, külföldön köztereken, állomásokon vagy akár áruházakban találkozni zongorákkal. A vasútállomás zongoráját bárki megszólaltathatja, a tanulmányait elkezdő kisgyermek éppúgy, mint professzionális művész. Hozzátette, az állomáson műfaji megkötés nélkül bármilyen darab előadható, klasszikus mű, dzsessz vagy épp népzene egyaránt illik a közegbe.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, egy hónapja meglepetésként érte őket az alapítvány megkeresése, de rövid idő alatt meg tudták teremteni a feltételeket a hangszer elhelyezéséhez. Az igazgató elmondta, az első hasonló projektet tíz éve Angliában szervezték meg, és a pályaudvaron rendezett alkalmi koncertek közösségformáló eseménnyé váltak.

Forrás: delmagyar.hu