Szeged ikonikus palotaépülete, a Tóth Péter-ház

A Tóth Péter-ház egy eklektikus palota Szeged belvárosában. Az Újszeged felől a régi hídon át a városba érkezőket ennek az épületnek a látványa fogadja.

Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. 

 

Az épület telkét Tóth Péter fűszerkereskedő 1881-ben vásárolta meg a várostól. A telek a Híd utca, Roosevelt tér és Victor Hugo utca által határolt háztömb mintegy felét foglalja el. Egy évvel később, 1882-ben a Tóth házaspár egy U alakú épület terveit nyújtotta be a város számára jóváhagyásra. A palota terveit Jiraszek Nándor és Krausz Lipót készítette.

Az épületben az eredeti tervek szerint lakások és az utcára nyíló üzletek kaptak helyet; az üzletház első boltja 1883 májusában nyitott meg.

A lakhatási engedély 1884-ből származik.

 

Az épület pezsgő üzletházként működött a 19. század utolsó évtizedeiben, a korszakot jellemző iparosműhelyek és kisebb boltok kaptak benne helyet: kalapos, cukrász, szűcsmester.

Az emelet egy részét a főispán reprezentatív lakása foglalta el. A világháború utáni nagy lakáshiány idején a nagy alapterületű polgári lakásokat több apróbb lakásra osztották fel.

A rendszerváltozás után az épületet több szervezet is a saját tulajdonának tekintette:

  • A létesítmény többségi tulajdonosa a magyar állam volt, de jelentős kisebbségi tulajdoni hányaddal rendelkezett a római katolikus egyház.
  • Ugyanakkor Szeged város, illetve Csongrád-Csanád Megye önkormányzatai is tulajdonosnak tekintették magukat és tulajdonosi joguknak peres úton kíséreltek meg érvényt szerezni.

 

A rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt egyik szervezet sem mert komolyabb felújítási munkákba fogni az épületben, így az évről évre rosszabb műszaki állapotba került. A 2000-es években a palota három lakását lakták, a földszinti üzletek azonban jobbára hasznosítás nélkül kallódtak: időszakosan Tourinform iroda és egy EU-s tájékoztatási pont működött bennük.

Az épület fenntartója 2016 óta a Szeged-Csanádi Egyházmegye. 2021 áprilisától kezdve teljes külső-belső felújításon esett át az épület, amely a Gál Ferenc Egyetem Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziumának ad majd helyet.

Az épület belső udvarának lefedésével egy koncertterem kialakítása is szerepel a tervekben.

 

 

 

Forrás: szegedma.hu