Isten országa az elvetett magból épül

Páduai Szent Antal a balástyai templom és a település védőszentje, búcsúját vasárnap tartották. A szentmisében Antal Imre plébános arról beszélt, hogy a magok halálából keletkezik új élet és átvitt értelemben így épül fel Isten országa. A szertartás után a búcsú várta a helybelieket és a Balástyára látogatókat.

Szentmisével kezdődött Balástya és a község katolikus temploma védőszentjének, Páduai Szent Antalnak ünnepe, a szertartás alatt a Kisteleki Gitárzenekar működött közre, a mai kort idéző dalokkal, zenével.

Antal Imre plébános prédikációja elején arról beszélt, hogy egy ország építése is magvetéssel kezdődik.

– És a magnak el kell pusztulnia, úgy csírázhat ki, szökkenhet szárba és hozhat termést később. Isten országának a mag a titka, az alapja, melynek ereje meghalásában van. Elvárjuk, ha valami növekszik, az legyen látható és látványos, Isten országának növekedése tulajdonképpen láthatatlan, az maga a mag. Az ember feladata, hogy azt elvesse és hirdesse, hirdessük az Ő üzenetét, az igét, az evangéliumot. Így növekedhet Isten országa – mondta Imre atya. Arról is szólt, hogy az életünkben hozott áldozatokkal, lemondásokkal is többször „meghalunk”, és ezek nem hiábavalóak, a fejlődésünket szolgálják, amellyel újabb szakaszba érhetünk.

– A magvetéstől az aratásig az emberi tényező megszűnik, akkor jelenik meg újra és a termést akkor kell betakarítani, amikor az engedi, erre int Jézus is. A folyamatban nincs helye a türelmetlenségnek, a kapkodásnak, és a jó mellett olykor meg kell tűrni a rosszat – például a nemes növény mellett gazt –, és eljön majd az a pillanat, amikor úgy távolíthatjuk el a rosszat, hogy nem sérül a jó – fejtette ki Antal Imre. Végül azt mondta, Isten országának a fejlődése, növekedése nem szemmel látható, mint a külső világ dolgai, mert, mint fogalmazott, „Isten országa bennetek, köztetek van, a szívetekben és a lelketekben”.

A legnépszerűbb szent, Páduai Szent Antal élete is Isten országának építéséről szólt. – Jézus Krisztus azt kéri, a tőlünk telhetőt mi is tegyük meg ezért – zárta gondolatait Imre atya.

A szertartás után a Vadásztanya vendéglőnél vidámpark és vásári forgatag várta a lakosokat. Itt már a gyerekek voltak a „főnökök”, akár az ajándék, a vásárfia vételéről volt szó, akár arról, milyen játékot, forgót, ugrálóvárat próbáljanak ki.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter