„A boldogság tanulható!”- 10 éves lett a Szegedi CsaládEgyetem

10 éves lett a CsaládEgyetem, amelyet május 11-én szombaton délután a Családi Kultúr-udvar nevű programmal ünnepeltek a szervezők és a résztvevők a kultúra és a kikapcsolódás jegyében.

Lehet kerek évfordulóként is nevezni ezt az alkalmat, hiszen egy olyan preventív programsorozatnak a mérföldkövéhez érkeztünk, amely számos érdeklődő családnak nyújtott sokféle személyes és közösségi élményt az elmúlt időben. Ám lehet születésnapnak is nevezni ezt az együtt töltött délutánt, hiszen akár csak egy ember, a CsaládEgyetem is egy élő szervezetként működik: minden tagra szükség van, ahhoz, hogy egészségesen működjön, együttműködés van a szervezők és résztvevők között, örömet és nehézséget is együtt élünk meg. Most mindenesetre ünnepelni jöttünk össze ezen a májusi szombat délutánon.

A Katolikus Ház udvarán barátságos közösségi tér fogadta az érkezőket. Kondé Lajos atya, a CsaládKözpont működését biztosító Pasztorális Helynökség vezetőjének köszöntője után, kezdődött a kisgyermekes családok számára a mesés-lábbábozós előadás. Csernik Szende székely mesemondó varázsolt el szavaival olyan helyre, amely bennünk él, de ritkán látogatunk el oda. A lábbábos mese után a kisebbek kézműves asztaloknál élhették ki kreativitásukat, és próbálhatták ki ügyességüket. A felnőtteket egy improvizációs jelenetekkel színesített beszélgetésre hívtuk a díszterembe. Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta és Bucskóné Lehota Ágota, a CsaládKözpont munkatársa beszélgettek azokról a párkapcsolati kérdésekről és megoldási lehetőségekről, amelyek felvillantak egy-egy rövid, a Szegedi Egyetemi Színpad színészei által előadott jelenetben.

Az örömünnep része volt a 10. tanévre hirdetett nyeremények kisorsolása, többek között randijegyek, fürdőbelépők, családi hétvége a Kolping-hotelben találtak gazdára a délután során. Az ünneplés elengedhetetlen része volt a közös tortázás, amin a 10-es gyertyát örömmel fújták el közösen a CsaládEgyetem szervezői. A jóhangulatú, baráti együttlétet közös körtánccal zártuk a Dugonics téren magunk és mások örömére.

Az elmúlt évek alatt összesen több mint 11 000 jelenléti részvételt regisztráltunk a CsaládEgyetem programjain, illetve a felvett előadások közel 350 000 megtekintést értek el a YouTube-csatornánkon. Ezek a számok is mutatják, hogy sokan vannak, akik szívesen tesznek azért, hogy fejlődjenek a szeretetkapcsolataik minőségi megélésében.

Sokszínűség, nyitottság, vállalkozókedv, humor, mélység és éltető kapcsolódások. Az elmúlt tíz évben mindezeket megtapasztalhattuk, amikor a munkánk során megannyi értékes, sokszínű élettapasztalattal rendelkező emberrel találkozhattunk. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik megajándékoztak bizalmukkal és részt vettek a programjainkon!

 

 

Szeged-Csanádi Egyházmegyei Pasztorális Helynökség
CsaládKözPont