Tárlat nyílt hazánk utolsó hercegprímásáról

Mindszenty címmel nyílt időszaki kiállítás csütörtökön a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, ahol szeptember 10-ig lehet megtekinteni a három részből álló tárlatot. Az első rész a Rotondó – A magyar emlékek temploma címet kapta és Németh László Imre atya gyűjteményét mutatja be, így a látogatók a bíboros címtemplomát, a Santo Stefano Rotondót is láthatják. A második rész Sonkodi Rita festőművész festményeit és installációit tartalmazza, melyek Mindszenty hercegprímásra emlékeznek, míg a harmadik rész a Mindszenty életkapuk címet viseli, ebből eredően a bíboros életútját tárja a közönség elé.

A Mindszenty Józsefre, vagyis Magyarország utolsó hercegprímására emlékező kiállítást csütörtökön Pál József egyetemi tanár nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy bár a tárlat három részből áll, ugyanakkor két idődimenzió jelenik meg benne, a földi és az égi idő. Hozzátette, a földi idő kimagasló pontjai mindig az év első felében voltak a bíboros életében, hiszen például tavasszal lett címtemploma a Santo Stefano Rotondó 1946-ban, míg az év vége mindig negatívan telt, letartóztatása is decemberben történt. Megjegyezte, komoly szenvedésen átmenve 1948-tól 1971 szeptemberéig csak percekre volt szabad.

Szólt arról is, hogy Mindszenty nagyon különleges ember volt, aki képtelen volt kompromisszumra. Kiemelte, minden keresztény karizmával rendelkezett, két elem pedig végig meghatározta az életét, ezek a Krisztus hite és a magyarságba vetett hite voltak.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János