Papszentelés volt a székesegyházban

A Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban, vagyis a szegedi dómban Kiss-Rigó László püspök áldozópappá szentelte szombaton Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat. Az ünnepi szentmisére teljesen megtelt a dóm.

Csordultig megtelt a dóm szombaton délelőtt. Különleges alkalom volt a székesegyházban, ahol a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldozópappá szentelte Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat. Kis-Rigó László prédikációjában egyebek mellett arról beszélt, hogy az egyház folyamatosan változik. Arra hívta fel a diakónusok figyelmét, hogy ez az ő papságuk idején is így lesz, és arra kérte őket, hogy bátorsággal, kitartással és szerénységgel végezzék a szolgálatukat.

Az áldozópap a katolikus egyházban az egyházi rend második fokozata a püspök és a diakónus között. Az áldozópap a katolikus papoknak a szentmiseáldozat bemutatására utaló neve. A diakónus a kereszténységben olyan ember, aki egyházi szolgálatokat teljesít. A fogalom felekezetenként eltérő tartalmú. A nagyobb keresztény egyházak, mint például a katolikusok, az ortodoxok, a skandináv evangélikusok, a metodisták és az anglikán közösségek a diakonátust szolgálati rendnek tekintik.

« 1 A 2 »

Aleksza János 25 éves fiatalember, és Telekgerendásról származik. A papi pálya iránti elhivatottsága már gyermekkorában megfogalmazódott. Hatodik osztályban a történelemtanára megismertette II. János Pál pápa életével, történetével. Nagyon megragadta az ő személyiségében az, ahogy az emberekhez fordul, ahogy szól hozzájuk. 2011-ben részt vett azon az eseményen, amikor XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét Rómában. A nyolcadik osztály befejezése után Szegedre, a Dugonics András Piarista Gimnáziumba ment továbbtanulni. A gimnáziumi évek alatt sokat fejlődött a hite, egyre inkább személyesebb lett. A papság gondolata végig benne volt, nem mindig erősen, de ott volt. Végül 2017 húsvétján igent mondott a papi szolgálatra.

Tapodi Krisztián bordányi származású, szülei mezőgazdasággal foglalkoznak, hárman vannak testvérek. Gyermekként keresztény neveltetésben részesült, járt hittanórákra és a családdal a szentmiséket is látogatták. Jelenleg a békéscsabai közösségben dolgozik.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor