Szentmisével búcsúztatták a tanévet az egyházmegye pedagógusai

Krisztus kollégáiként köszöntötte Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az egyházmegyei fenntartású köznevelési intézmények pedagógusait a hálaadó szentmisén. A Szent Gellért Katolikus Főhatóság főigazgatója, Lipcsei Imre a státusztörvényre is kitért tanévzáró beszédében.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott köznevelési intézmények hétszáz pedagógusa vett részt a Szent Gellért Katolikus Főhatóság (SZEGEKIF) által szervezett tanévzáró szentmisén, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált kedden a Szent Gellért Fórum rendezvénycsarnokában.

A főpásztor kollégáiként köszöntötte a pedagógusokat, hangsúlyozván, hogy oktatói-nevelői munkájuk során Krisztus munkatársaiként tevékenykednek. Prédikációjában arra biztatta a résztvevőket, hogy jól használják Istentől kapott szabadságukat, mert ha helyesen élnek vele, akkor lehetnek igazán emberek, azaz Istenhez hasonlók.

A megjelentek hálát adtak az elmúlt tanév örömeiért és kihívásaiért.

A szentmise végén Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Főhatóság főigazgatója szólt a pedagógusokhoz. Elmondta, 42 településen összesen körülbelül nyolcezer gyermek cseperedik az egyházmegye által fenntartott 88 köznevelési intézményben. A most zárult tanév legfőbb kihívásaként a téli energiaárak drasztikus emelkedését említette.

– A takarékossági intézkedések miatt összeszorult az oktatási-nevelési tér. A nélkülözhető termeket, csoportszobákat lezártuk, a foglalkozásokat átcsoportosítottuk, amelynek következtében az előírt húsz százaléknál többel, közel egyharmaddal csökkent a SZEGEKIF intézményeiben az energiafogyasztás – mondta Lipcsei Imre, majd megköszönte a pedagógusok tanévben végzett, áldozatos munkáját.

A főigazgató a következő tanévre vonatkozó jó tanáccsal is szolgált.

– Szeptemberben újabb kihívás elé nézünk, megjelenik életünkben a státusztörvény. Valójában nem sok változást hoz. Ha alaposan elolvassák, áttanulmányozzák, rájönnek, hogy nem jelent nagy fordulópontot életünkben. Kérem, engedjék el fülük mellett a szirénhangokat! Olvassák el, értelmezzék, beszéljék át munkatársaikkal, és szeptemberben önálló döntést hozzanak! Ne mások véleményére, hanem saját jövőjükre gondoljanak! Bízom benne, hogy egy év múlva, a 2023/24-es tanév végén is ennyien leszünk itt, pontosan hétszázan – mondta.

Az ünnepség végén Kiss-Rigó László kitüntetéseket adott át a nyugdíjba vonuló pedagógusoknak. A Szent Gellért Díj arany fokozatát vehette át Kesjár Jánosné, a csanádapácai Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda és Általános Iskola távozó igazgatója, valamint Pipicz Mihályné, a mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola leköszönt igazgatója.

 

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor