Rómába tettek zarándoklatot a szegedi Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói

Május 1. és 7. között Rómába zarándokoltak a szegedi Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói. A szeminárium közössége megismerkedett az Örök Város ókori emlékeivel, és felkeresték számos, Rómában élt szent otthonát. A legértékesebb pillanat a Péter utódával, Ferenc pápával való találkozás volt számukra a szerdai általános kihallgatás alakalmával.

A szegedi zarándokok első nap az antik város szívét alkotó Forum Romanumot és a Collosseumot, majd az ókeresztény katakombákat látogatták meg.

A Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Kovács József rektor mutatott be szentmisét, majd a bazilika mellett az ásatások által feltárt ókori temetkezési helyeket ismerhették meg a zarándokok.

A Rómában töltött idő egyszerre jelentette a világegyházzal való találkozást és a hitben való megerősödést számukra, emellett kulturális és művészeti élményt nyújtott a szeminaristáknak.

Ez utóbbi élmények egyik helyszíne a Vatikáni Múzeum volt, amely szinte befogadhatatlan gazdagságot őriz. De kivételes értékeket csodálhattak meg a zarándokok a bazilikákban, valamint a szakrális terekben is, ahol évezredes örökséggel és szimbólumvilággal találkozik a látogató.

A növendékek és az elöljárók a hagyományos szerdai audiencia keretében találkozhattak Ferenc pápával, aki a rövid beszélgetés során imáiról biztosította a szegedi szeminárium közösségét. Végül egy közös kép is készülhetett az argentin pápával.

A hat nap színes programjai lehetőséget adtak arra, hogy a szegedi csoport tagjai szentmisét ünnepeljenek a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, illetve a Loyolai Szent Ignác szobáiban kialakított kápolnában.

Ellátogattak Kalazanci Szent József egykori szobájába és kápolnájába, valamint az első századi római házra épített Szent Kelemen-bazilikába is.

Május 6-án, pénteken részt vettek a Santo Stefano Rotondo-bazilikában tartott Mindszenty-emlékmisén, mely a zarándoklat egyik záróeseménye volt.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Veréb László és Tompa Szabolcs

Magyar Kurír