Hatan bérmálkoztak a 20 éves templomban

Idén ünnepli 20 éves fennállását a csengelei Szent Imre Katolikus Templom. Ebből az alkalomból Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált szentmisét, melynek keretében hat fiatal részesült a bérmálás szentségében.

Az ünnepi programot a kisteleki Harmónia Egyesület hangversenye nyitotta a 20 éves csengelei Szent Imre templomban. Ezt követte a szentmise, amit Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatott be, melynek során hat fiatal részesült a bérmálás szentségében. Az igehirdetéskor elhangzott egy példázat a különböző összegeket és különböző hozzáállással adakozókról, az egyházi vezető ehhez kapcsolódva kezdte prédikációját.

– Ismerünk úgynevezett újgazdagokat, akiknek pénzük van, de eszük nincs hozzá, ezért különbnek, jobbnak akarnak látszani a többieknél. Az ilyen emberek sokszor bohócot csinálnak magukból. Ez így volt Jézus Krisztus korában, az akkori társadalomban is – mondta Kiss-Rigó László. Azzal folytatta: Jézus a templomban figyelte, hogyan viselkednek, főként a perselynél, az adományozáskor az emberek. Többen kihívóan, magamutogatón járultak oda és tettek bele nagyobb összeget, úgy, hogy mindenki lássa és tudja, milyen bőkezűek voltak.

– Majd odament a perselyhez egy özvegyasszony, aki szégyenlősen 2 fillért, teljes vagyonát tette bele. Isten másképpen vélekedik és ítél, mint azt a gazdagok gondolnák vagy elvárnák, számára az özvegy adománya értékesebb, mert mindenét odaadta, magyarázta Jézus a tanítványainak – idézte fel a püspök, hozzátéve:
aki nagy csinnadrattával adakozik, majomként viselkedik.

– Keresztény kultúrkörben, olyan értékrendnek megfelelően élünk, de igazi keresztény, katolikus az, aki ismeri a feltámadt Krisztust és közeli, személyes kapcsolatban van vele. A család, az anya azért keresztelteti meg kisdedként a gyerekeket, mert értéket akar adni neki, mint az első időszakban az anyatejjel. A bérmálkozók ezt a kapcsot fiatalon, már saját elhatározásukból, tudatosan erősítik meg, és Jézus személyes barátai, követői lesznek. A bérmálkozás idején mi is visszagondolunk saját életünkre és kereszténységünkre – hangsúlyozta prédikációjában Kiss-Rigó László. Ezt követte a bérmálás szertartása a 20. születésnapját ünneplő, zsúfolásig megtelt Szent Imre templomban.

Forrás: delmagyar.hu