Egészségügyi dolgozók a Szegedi Dóm és Látogatóközpontban

Az egészségügyben dolgozókat áldozatos munkájuk elismeréseként a nyári melegben egy hűvös tér, a Szegedi Dóm és Látogatóközpont bemutatására hívták a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai. Az egyetemi klinikák közül elsőként a Belgyógyászati Klinika érdeklődő dolgozói ismerkedhettek városunk Fogadalmi templomának történetével, szimbólumaival, tornyaival. A programsorozat 2021. július 22-én csütörtökön 15.30-kor kezdődött a Szegedi Dómban.

A helytörténeti bemutató kezdetén Kondé Lajos pasztorális püspöki helynök, kórházlelkész,  fogadta az egészségügyi dolgozókat. Felelevenedtek a Historia domus feljegyzései, mely szerint március 12-én hajnali kettőkor öntötte el Szegedet a jeges árvíz.

A kereszteltek anyakönyvében többek között egy mosóteknőben talált kisfiúról és egy templom kórusán született gyermekről olvasható bejegyzés azokból az időkből.

A bemutató során felidéződött Ferenc József híres szegedi mondása „Szeged szebb lesz, mint volt”, ami a város újjáépítésének reményét erősítette meg. A város fogadalmának megvalósulása, mely szerint építenek egy új, méltó templomot az újjáépülő városban, több, mint ötven évet váratott magára. A több fázisban épülő templomot 1930. október 30-án szentelték fel Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére. A résztevők megismerhették azt is, hogy mi történt ebben a több, mint ötven évben, milyen tervek és bizottságok voltak, s a bemutató során az is kiderült, kinek az arcképét láthatjuk a Szögedi Szűrös Madonna falképen.

A Fogadalmi templom építéséhez kapcsolódó különleges történetek után a Dömötör-torony kovácsoltvas kapujának szimbólumaival és a torony freskóival ismerkedtek meg a résztvevők. Majd a Látogatóközpont kiállításait tekinthették meg, és végül a dóm tornyába vezető több, mint 300 lépcsőfokot tették meg közösen.

A kedves, örömet sugárzó mosolyok, a dóm tornyából a vendégek elé táruló belváros gyönyörű panorámája, a szabadtéri színház próbáiból felhallatszó élő népzenei dallamok, a legényes tánc próbája felülnézetből, a kellemes idő, a baráti szavak, a régi történetek a találkozást széppé és szívmelengetővé varázsolták.