Online kiállítással kedveskedett közösségének Fazakas Attila plébános

Több mint hat évtizednyi, húsvéti időutazásra invitálja a móravárosi Szent Kereszt Plébánia közösségét Fazakas Attila plébános az intézmény közösségi oldalán. A virtuális tárlat a templom szent sírhelyeit mutatja be az 1950-es évek közepétől napjainkig.

Múltidéző, online fotókiállítással kedveskedett a híveknek a nagyhét alkalmából Fazakas Attila, a móravárosi Szent Kereszt Plébánia lelkipásztora a plébánia közösségi oldalán.

A bonbonosdoboz kincsei

A lelkipásztor a plébánia irattárában bukkant rá az emlékekre, melyek 1954-től napjainkig mutatják be a szimbolikus sírhelyet, melyet minden húsvétkor feldíszítenek a hívek a templomban.

– Rendrakás közben bukkantam rá egy régi bonbonos­dobozra az irattárban, melyben többtucatnyi fényképet találtam a feldíszített sírhelyekről.

Úgy gondoltam, hogy a nagyhét nagyon szép alkalom közösségünk e történeti emlékeinek megosztására. Volt olyan hozzászóló, aki a Szent Kereszt-templomban volt elsőáldozó, és megírta, hogy még az 1954-es sírhelyre is emlékszik – fejtette ki Fazakas Attila.

Közösségi műalkotás

A szent sír megalkotásával a plébániai közösség minden esztendőben Jézus halálára és feltámadására emlékezik. A plébános kiemelte: a sírhely jelkép és műalkotás egyben.

– A közösség összefogásából születtek e gyönyörű szent sírok, melyek mindegyike önálló műalkotásnak is tekinthető.

A nagypénteki liturgiánk egy központi eleme, hiszen e szimbolika által is próbáljuk Krisztus értünk vállalt halálát bemutatni. A szent sírban évről évre elhelyezzük a halott Krisztus szobrát, mely a nagyszombati vigília alkalmával eltűnik, így jelképezvén Jézus feltámadását – részletezte a plébános.

Higgyünk a kiútban!

Fazakas Attila a járványhelyzet kezdete óta napi vigaszokat, reménykeltő gondolatokat oszt meg a plébánia, valamint saját közösségi oldalán, melyből erőt meríthetnek a hívek. A húsvét örömét különösen nagy erőforrásként ajánlotta, melyben vigaszra lelhetnek a csüggedők.

– A húsvét a feltámadás dicsőségének ünnepe. Bizonyítja, hogy minden rossz, kínszenvedés után van kiút.

A járvány sokakat meggyötört, de előre kell tekintenünk, hinnünk kell, hogy ennek is vége szakad. Ha teszünk érte, betartjuk az előírásokat, remélhetőleg hamarosan túl leszünk rajta. Arra buzdítom a híveket, hogy lássuk meg az alagút végén a fényt, melyben rengeteget tud segíteni Krisztus feltámadásának öröme és az örök élet reménye, amivel megajándékozott bennünket – mondta.

Forrás: delmagyar.hu