Az Eucharisztikus kongresszusra készülődve kiállítás nyílt a dóm látogatóközpontjában. A kiállítás anyagához levéltárunk is hozzájárult.

A Hármas Szentév egyesítette a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus, a Szent István Jubileum és a Patrona Hungariae 900. évfordulóját. Már az előkészületek alatt is megmozdult az ország, benne Szeged városa és vele az egész Egyházmegye, amely különösen is sokat tett a Kongresszus, valamint a Szentév sikeréért.

A csonka váradi egyházmegye területén dr. Báró Apor Vilmos apátplébános és dr. Lindenberger János apostoli kormányzó megtettek mindent, hogy összefogják Szent László egyházmegyéjének az anyaországra szakadt plébániáit. A Szentév megünneplése erősítette a szórványban ragadt katolikus közösség hitét és egyházmegyei identitását.

A Csanádi területen dr. Moóri Glattfelder Gyula püspöknek köszönhetően nem csak liturgikus alkalmakra került sor, hanem kulturális és társadalmi szinten is kimagasló események szerveződtek. Büszkén állíthatjuk, számos műalkotás, program és történelmi írás tette maradandóvá a nemzet, az egyházmegye és Szeged városának ünnepét. A kiállítás arra is felkívánja hívni a figyelmet, hogy sok alkotás és történelmi esemény feledésbe merült, vagy kimondottan el lett tüntetve, még mások ma is csendben hirdetik a hármas szentév egyetemes üzenetét.

További hírek