Közel ezeréves feszület másolata érkezett

Különleges mise volt a hétfő délutáni a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért templomban. Kegytárgy érkezett a misével a templomba és három új akolitust is beöltöztettek az egyházközség szolgálatára. 

A koppenhágai Åby templomból származó feszület a legrégebbi ismert feszület Dániában, a becslések szerint 1050-1100-ből való. Mérete körülbelül 51 centiméter, aranyozott rézlemezekből készült. A tágra nyílt szemű Krisztust koronás királyként ábrázolja az ismeretlen művész. Jézus teljesen eszméleténél van a kereszten és tágra nyílt szemekkel néz az előtte imádkozóra. Jelenleg az eredetije a koppenhágai múzeumban látható, az egyik másolata a Frederiksholm Kirke-ben tekinthető meg.

Fotók: Török János

A második másolatot kapta ajándékba a tarjánvárosi Szent Gellért templom Fráter Lóránd radiológus professzor hagyatékából, aki 1991-1997 között volt a SZOTE rektora és nemrégiben elhunyt el.

Az ő testvére, Sugataghy Ö. Jenőné, adományozta ezt a korpuszt a plébániának azzal a céllal, hogy méltó helyre kerüljön ez az eredetileg körmeneti kereszt, amelyet ugyanebben a funkciójában akarunk elhelyezni templomunkban. Ezzel olyan vallási szimbólum másolata került Szegedre, amely Szent Gellért korából való

– mondta Benyik György plébános.

A kereszt ünnepélyes átadására a pünkösd hétfői délutáni szentmisén került sor, ami azért is különleges volt, mert három új akolitust is beöltöztetettek az egyházközség szolgálatára. (Az akolitus az oltár körül teljesít szolgálatot. Az Oltáriszentség rendkívüli kiszolgáltatója, azaz akkor áldoztat, ha az áldozók nagy száma indokolttá teszi.)

Aki eljön templomunkba imádkozni ezen kereszt előtt, nagyjából azzal a megfeszített Krisztus-ábrázolással szembesül, mint amihez hasonló előtt imádkozhatott egyházmegyénk alapító szent és vértanú püspöke

– tette hozzá Benyik atya. A szentmise a bevonulással kezdődött, amit körmenet követett, majd a plébános prédikációjában a közösség erejét méltatta.

Nem parancsolt ünnep

Pünkösd vasárnap a Szentlélek eljövetelének napja, hétfő pedig karácsony és húsvét másnapjának mintájára megült, nem parancsolt ünnep volt a liturgiában.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János