Erőszakmentes kommunikációval a családok szolgálatában

Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak gyümölcsét eszi. (Péld18,21)

  1. május 9-én zárult a CsaládEgyetem keretében a 10. Erőszakmentes kommunikáció kurzus.

Az Egyházmegyei CsaládKözpont egyik fő célkitűzése a családokkal való munkában a családon belüli kommunikáció fejlesztése. Ez kulcsfontosságú a családtagok közötti megerősítő szeretetkapcsolatok fenntartásában. Immár ötödik éve biztosítunk lehetőséget arra a Katolikus Házban, hogy intenzív, több alkalmas workshopokon tanulják, gyakorolják az érdeklődők a kritikamentes őszinteséget és a másikra való empatikus odafigyelést.

Az Erőszakmentes kommunikációval nem azt keressük, hogy kinek van igaza a feszült helyzetekben, hanem hogy kinek mire van szüksége. A cél az, hogy a konfliktusból az érintett felek győztes-győztes helyzetet tudjanak kihozni. Egy konfliktus lehetőség arra, hogy közelebb vagy távolabb kerüljünk egymáshoz. Az a kérdés, hogyan tudunk jelen lenni, megnyilvánulni az adott helyzetben. „A sikert nem abban mérjük, hogy a másik hogyan reagál, hanem hogy én hogyan tudok reflektálni magamra.”

Az elmúlt években több, mint százan sajátították el az Erőszakmentes kommunikáció alapjait a CsaládEgyetem interaktív kurzusain. A résztvevők a hétköznapi életből vett helyzetekben gyakorolták a kritikamentes megfigyelés megfogalmazását, az érzelmek és szükségletek beazonosítását, amelyek valójában mozgatják a viselkedésünket. A konfliktus megoldását segítő kérés megformálásával pedig keresték az érintett felek számára az előre vivő megoldást, ami segíti a kapcsolat fenntartását.

Ez év tavaszán haladó csoport indult mindazoknak, akik a korábban megtanult készségeket mélyíteni szerették volna. A haladó csoportban terítéken volt a kritika fogadása, a NEM-et mondás, a felelősség vállalása, az empátia gyakorlása.

A résztvevői visszajelzésekből:

“Szinte elrepült az idő, mert annyira élénk és életteli volt a csoport. Jó hangulatban tanultunk magunkról és az egymással való kommunikációról.”

“Fontos, hogy ezt a kommunikációs stílust minél többen megismerjék és elmélyítsék.”

“A legfontosabb az volt ebből számomra, hogy felelősségem van abban, hogy hogyan oldok meg egy kommunikációs helyzetet. Tudatosságra nevel, hogy elgondolkodjak a szükségleteimen és a másik szükségletein.”

Az Erőszakmentes kommunikáció nem egyszerűen egy kommunikációs technika, hanem lényegében egy szemléletmód, amellyel az emberi kapcsolatainkban jelen vagyunk.

“A víz valóságát csak akkor ismered meg, ha megiszod vagy úszol benne. Egy emberét akkor, amikor konfliktusba kerülsz vele. Ott alakulhat, ki, ott mélyülhet el a kapcsolat. Egy kapcsolatot akadályoz az, ha a másikat leegyszerűsíted bizonyos vonásaira, és nem vagy hajlandó továbbra is figyelni rá, továbbra is érdeklődni iránta, hogy élő valóságában nyilatkoztathassa ki magát. Hiszen, mint élő lény, ő is szüntelenül változik. Ami él, az változik.” (Mustó Péter: Csendben születik az élet)

Bucskóné Lehota Ágota