Az életért, Jézust követve …végzős orvostanhallgatók hálaadó szentmiséje a Dómban

A Szegedi Tudományegyetem ötödéves orvostanhallgatói adtak hálát az elmúlt évekért 2023. május 7-én a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség este 8 órakor kezdődő szentmiséjén. A szentmisét Bese Gergő atya mutatatta be értük hálából, az elmúlt öt küzdelmes, megpróbáltatásokkal teli évért.

A szentmisén a választott evangélium Máté meghívása (Mt.9,9-13) kapcsán a prédikációban az isteni gyógyítás teljes személyt átformáló erejéről beszélt Gergő atya, aki kiemelte, hogy mennyire fontos az ember személyével nem csak fizikailag foglalkozni (testi gyógyítás), hanem kedves, apró gesztusokkal a lelki épülését, megújulását is szolgálni. Az orvosi, a tanári, a papi szakma olyan hivatások, amelyekkel embertársai épülését szolgálhatja az elhívott. Ezen szakmáknak csak a másikért való létezés és munkálkodás lehet a gyújtópontjában. Ehhez pedig Isten ad kegyelmet és megfelelő alázatot, így képes lehet az ember követni a Szentlélek indíttatásait és azáltal haladni az úton. Emellett kiemelte: az élet védelme és az amelletti kiállás fontosságát, mégpedig egy nagyon mély és erős felszólítással összefoglalva: „Az életet kaptuk, az életet szolgáljuk!”

A szentmise személyességét, meghittségét az ötödévesek imája jelentette, amely a szentbeszéd után hangzott el. Ebben a fohászban hivatásukért, céljaikért, a szolgálatért imádkoztak. A hallgatók egy-egy gyertyát is kaptak, amely önmagukat, mint lámpásokat jelképezi a világban. Gergő atya ehhez kapcsolódóan bíztatta őket, hogy merjenek világítani a világban, ott, ahol feladatukat, hivatásukat végzik.

A szépsége a misének a közös hálaáldozat, hálaadás volt, amelyet együtt mutatott be pap, hallgató, szülő és az elmúlt öt évben az orvosi hivatást mélyítő tudást átadó tanár. A közösségi élmény és az egymásért teremtettség megélése a jó Isten ajándéka lehetett mindenki számára, amelyet az összes jelenlévő elvihetett magával, mint ahogy Máté is elhívása élményét hordozhatta élete során. És hisszük, hogy ahogy ő is meghallotta a Megváltó szavát, úgy mi is lelki füleinkkel érzékeljük azt a gyengéd, hívó hangot, amely azt mondja: „Jöjj, kövess engem!”

A szentmisén a zenei szolgálatban a Szent Imre Szakkollégium hallgatói működtek közre.

 

 

Szerző és fotó: Szent Imre Szakkollégium közössége