Misével köszöntötték a Házasság hetét

Ünnepélyes nyitómisével köszöntötték a most indult Házasság hetét a szegedi dómban vasárnap. A szentbeszédet Tóth András, görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember mondta, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy miért fontos a házaspárok összetartozása, és, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Műsort pedig a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak, tanáruk, Szűcs Péter vezetésével.

Vasárnap kezdődött, és egy hétig tart a Házasság hete, amit Szegeden most is misével nyitottak meg a Fogadalmi templomban. A szentbeszédet ezúttal Tóth András, görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember tartotta, aki a résztvevők szeretteinek, családtagjainak, ismerőseinek ajánlotta a misét.

Tóth András egyebek mellett arról beszélt, hogy folyamatosan próbálnak tenni a családokért, és imádkoznak értük. Elhangzott az is, hogy „nem vagyunk tökéletesek, de mégis összeköt minket az egymás iránti szeretet.”

Krisztust idézve elmondta, a törvény szavait meg kell tartanunk, és fontosak a törvények, mert azokat Isten hozta.

 A törvény alkotója Isten, és ez a törvény a szeretetre épül. Aki pedig szeretetben él, az Istenben él, és így van értelme a törvénynek

– fogalmazott a pap.

Tóth András idézte Ferenc pápát is, aki azt mondta, hogy a házasság szentség, és az egyháznak nincs hatalma megváltoztatni azt.

A Házasság hetével kapcsolatban emlékeztetett, hogy azt világszerte megtartják. Szerinte a házasság megkötése nem azt jelenti, hogy egyes párok szerelme végérvényes, és lezárt folyamat. Sokkal inkább arról szól, hogy a felek készen állnak az elköteleződésre, összekötni az életüket, és vállalják egymást jóban és rosszban egyaránt. Hozzátette, hogy a házasság egy életre aláírt szerződés, ami Isten segítségével előre visz, és hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, valóban jóban és rosszban, gazdagságban és szegénységben is.

A szentmise előtt a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak műsort, tanáruk, Szűcs Péter vezetésével.

A több mint két évtizede Angliából indult kezdeményezés Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor