„Aki szeret az énekel”

Énekekkel, élő zenével kívánnak áldott karácsonyt a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai és önkéntesek a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén található kórházakban, klinikai osztályokon. A „turné” december 12-én kezdődött a szegedi klinikákon és december 22-én zárul a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói Tagintézményében.

Közös éneklésre hívjuk a kórházi ágyakban fekvőket és az éppen szolgálatban lévő egészségügyi dolgozókat, hogy a közelgő karácsonyt, Jézus születésének örömhírét egy kicsit együtt is várjuk. Az ismert vallásos adventi és karácsonyi dallamok reményt, vigasztalást közvetíthetnek a betegségben, kiszolgáltatottságban. Azt szeretnénk, hogy a sok nehézség mellett a közeledő ünnep, öröm is helyet kapjon a szívekben, a lelkekben.

Hétfőn a Gyermek és az Idegsebészeti Klinikán, kedden az SBO Háttérosztályán fekvőket látogattuk meg az énekesekkel. A betegek az aulában vártak minket, kezdetben inkább meglepetten hallgatták, majd egy idő után emlékezetük vagy a kézbe adott szövegek segítségével be is kapcsolódtak a Mennyből az angyal, Csordapásztorok, Csendes éj és a többi ismert dallam éneklésébe. Többen elmesélték a gyermekkori karácsonyukat, vagy azt, hogy egy-egy nehézségben hogyan segített nekik az Isten. Mosolyogva köszönték meg a kis betlehemet ábrázoló, jókívánságot tartalmazó lapocskát is. Az ágyban fekvő, becsukott szemű betegek mellett megálltunk egy kicsit, s eldúdoltunk halkan egy éneket. Többször a hozzátartozók is bekapcsolódtak ebbe a karácsonyvárásba.

A következő napokban az énekes csoportok a Petri Gábor Klinikai tömbben énekelnek, ezután az Újklinikán található osztályok auláit, majd a Bőrgyógyászati, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika dolgozóit és betegeit keresik fel. Sorra kerül a Szemészeti, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. A különös „betlehemezést” a Kálvária sugárúton található, régi nevén II. Kórház osztályainak meglátogatásával zárják az énekesek Szegeden.

Mindezzel párhuzamosan Gyulán, Békéscsabán, Szentesen, Orosházán, Hódmezővásárhelyen, Makón és Deszken is felkeresik az énekesek, szerenádot adó kórusok a betegeket és az egészségügyi dolgozókat, hogy áldott, békés, egészséges és szeretetben teljes ünnepeket kívánjanak. Mindezt kívánjuk a kedves olvasóknak és szeretteiknek is, szeretettel!